• Service en kwaliteit
 • Groot assortiment
 • Aantal m2 = 7.000m2
 • Net even anders
Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Tuintips maart

Tuintips maart

Het wordt lente! Tijd om de winter (of liever: de extra lange herfst) weg te knippen en het prille groen en de eerste voorjaarskleuren tevoorschijn te laten komen. Ga tussen de stormen en regenbuien door lekker aan de slag in de tuin, op het terras en balkon en maak een goede start voor het tuinseizoen van 2020.

15 Tuintips voor maart

 1. Verwijder mossen van het terras en maak het tuinmeubilair schoon.
 2. Controleer het tuingereedschap, maak het indien nodig schoon en weer scherp, en ruim de schuur of garage op, zodat je alles weer weet te vinden en binnen handbereik hebt.
 3. Snoei hertshooi (Hypericum), vlinderstruik (Buddleja), pruikenboom (Cotinus), hibiscus, rozen (met uitzondering van de eenmalig bloeiende soorten), siergrassen, laatbloeiende clematis en de hortensia ‘Annabelle’ en geef ze meteen mest. Tip: Knip de hortensia ‘Annabelle’ tot circa 50 centimeter in plaats van tot 15 of 30 centimeter boven de grond terug voor iets kleinere bloemen op stevigere stelen, als je niet wilt dat de grote witte bloemen straks allemaal op de grond hangen.
 4. Verwijder afgestorven, dorre plantendelen, bladeren en bloemhoofden en verspreid meteen verse aarde en/of compost over borders, bakken en potten.
 5. Controleer of er klompjes geleiachtige bolletjes in de aarde van de buitenpotten zitten: dit zijn slakkeneitjes!
 6. Begin met het wegvangen van slakken en controleer buxusstruiken op de rupsen van de buxusmot.
 7. Verspreid turf aan de voet van struiken die van zure grond houden, zoals azalea’s, rodondendrons, heide, Pieris en Skimmia.
 8. Bind de uitlopende ranken van klimplanten, zoals kamperfoelie, clematis en klimroos, vast.
 9. Verticuteer en bemest het gazon. Bij zacht weer kun je ook kale plekken of een nieuw gazon inzaaien.
 10. Maak lege potten en bakken schoon en vul deze met voorjaarsbloeiers, zoals violen, vergeet-mij-nietjes, mini-irisjes en -narcissen, madeliefjes (Bellis perennis), mini-anjers en primula’s.
 11. Plant vroegbloeiers als maagdenpalm (Vinca), gebroken hartje (Dicentra), longkruid (Pulmonaria), schoenlappersplant (Bergenia) en wildemanskruid (Pulsatilla).
 12. Maart is ook een goede maand voor het planten van rozen en (bessen)struiken en het delen of scheuren van vaste planten die al lange tijd op dezelfde plek staan.
 13. Controleer de overwinterende kuip- en potplanten. Verwijder dor of ziek blad en kijk of ze niet uitdrogen. Laat ze regelmatig luchten. Sommige kuip- en potplanten, zoals oleander en laurier, kunnen best een paar graden nachtvorst verdragen en kunnen dus al naar buiten. Zet ze niet meteen in de volle zon, want dan kan het blad verbranden.
 14. Verpot kuip- en kamerplanten.
 15. Maak nestkasten met heet water en een borstel schoon of hang een (extra) nestkast op in het kader van ‘de Week van de Nestkast’, van 9 tot en met 15 maart. Plaats de nestkast minstens twee meter hoog, op een beschutte, schaduwrijke plaats op het noordoosten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...

Organiseer een gezellig tuinfeest met familie en vrienden. We geven je graag volop inspiratie en slimme, handige tips. Zodat je er ook als gastheer of -vrouw in volle teugen van geniet.

Lees meer...

Jouw tuin, balkon of terras is dé plek waar je de drukte van het dagelijks leven even achter je kunt laten en heel even kan ontspannen. Of je nu een groene vingers hebt of gewoon wilt genieten van een mooi uitzicht: met een paar simpele tips kun je jouw tuin, balkon of terras omtoveren tot een plek van rust én gezelligheid.

Lees meer...

Ga op een niet al te hete dag, of vroeg in de ochtend of op een zwoele zomeravond aan de slag met deze zomerse tuin- en balkonklusjes voor de maand juli.

Lees meer...