• Service en kwaliteit
  • Groot assortiment
  • Aantal m2 = 7.000m2
  • Net even anders
Vandaag geopend van 09:00 t/m 17:00

Mei is de maand van de bij!

Zmmm... Het is mei en dus tijd om onze geliefde bij eens goed in het zonnetje te zetten! Onze zoemende vrienden zijn namelijk ontzettend belangrijk voor onze ecosystemen én tuinen. Wist u bijvoorbeeld dat een derde van ons voedsel afhankelijk is van bestuiving door bijen? Ook is het gewoonweg heel leuk om de tuin om te toveren tot een paradijs voor bijen. Bij de Oude Tol in Wageningen vindt u alles wat u nodig heeft om bijen aan te trekken en te helpen. Denk bijvoorbeeld aan kleurrijke bloemenzaden, een bijenhotel, inheemse planten en natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

Gezonde biodiversiteit

Bijen zijn niet alleen belangrijk voor de bestuiving van gewassen, maar zorgen uiteraard ook voor onze honing. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de belangrijke rol die ze spelen in het behouden van de biodiversiteit. Door verschillende soorten bloemen in de tuin te planten, helpt u niet alleen bijen maar ook vlinders, hommels en andere insecten. Laten we eerlijk zijn, een tuin vol bloemen is natuurlijk gewoon hartstikke gezellig. Dus waar wacht u nog op? Kom langs bij ons in het tuincentrum in Wageningen en ontdek hoe U uw tuin kunt omtoveren tot een bijenparadijs.

Inheemse planten

Maand van de bij bij tuincentrum de Oude Tol in Wageningen!

Maand van de bij bij tuincentrum de Oude Tol in Wageningen!

5 Voordelen van de bij

Bijen zijn belangrijke diertjes voor onze wereld. Belangrijker dan we misschien denken. We zetten enkele voordelen van deze blije vrienden voor je op een rij!

  1. Bestuiving. Bijen zijn onmisbaar voor de bestuiving van bloemen, planten en gewassen. Zonder bijen zou de natuurlijke bestuiving sterk verminderen, wat uiteindelijk zou leiden tot minder voedselproductie en minder biodiversiteit in onze tuinen.
  2. Productie van honing en bijenwas. Bijen produceren niet alleen honing, maar ook andere waardevolle producten zoals bijenwas en propolis. Honing is niet alleen een lekkere zoetstof, maar heeft ook verschillende gezondheidsvoordelen. Wist u dat bijenwas ook gebruikt wordt in producten zoals cosmetica, kaarsen en zelfs medicijnen?
  3. Ondersteuning van andere insecten. Bijen zijn niet alleen belangrijk voor eigen bestuiving, maar ondersteunen ook andere insecten zoals vlinders en hommels. Door bijvriendelijke bloemen en planten in uw tuin te planten, creëert u een gezonde en biodiverse omgeving voor allerlei insecten.
  4. Duurzame toekomst. Bijen zijn belangrijk voor de natuurlijke bestuiving van gewassen en planten, wat uiteindelijk leidt tot een grotere voedselproductie en een gezonder milieu. Door bijen te ondersteunen, draagt u dus indirect bij aan een duurzame toekomst.
  5. Educatief. Bijen zijn fascinerende dieren en het observeren van hun gedrag kan kinderen en volwassenen veel leren over de natuur. Het houden van bijen in bijvoorbeeld een bijenkorf kan een leerzame en boeiende hobby zijn.

Kortom, bijen zijn ontzettend waardevol in onze tuinen en ecosystemen. Kom gerust langs en ontdek hoe u uw tuin kunt omtoveren tot een bijenparadijs!

Moestuin

Hoe krijg ik meer bijen in de tuin?

Plant bijvriendelijke bloemen en planten
Bijen zijn dol op bloemen met een hoog nectar- en stuifmeelgehalte. Denk bijvoorbeeld aan krokussen, lavendel, zonnebloemen en salie. Niet alle bloemen en planten bloeien op dezelfde momenten in het jaar. Door in uw tuin rekening te houden met de bloeiperiode van de planten, heeft u het hele jaar door een aantrekkelijke tuin voor de wilde bijen en honingbijen.

Tip! Kies voor (zaaigoed van) inheemse plantensoorten. Dit zijn planten die van oorsprong in Nederland voorkomen. Deze zijn extra goed voor de bijen.

Neem milieuvriendelijke maatregelen
Heeft u last van andere insecten? Gebruik dan preventieve en milieuvriendelijke maatregelen om deze te bestrijden. Als u te rigoureus aan de slag gaat, hebben de bijen hier ook last van. Vermijd daarnaast spuitbussen, korrels of andere bestrijdingsmiddelen. Vaak bevatten deze stoffen die giftig zijn voor bijen.

Nestelplekken
U zorgt al gemakkelijk voor nestelplaatsen voor bijen door dood hout op een zonnige plek te laten liggen. Ook de speciale insectenhotels zorgen voor mooie nestelplaatsen voor de bezige solitaire bijen. Deze bijen leven alleen en hebben een nestje nodig om hun eitjes in te leggen. Een bijenhotel biedt bescherming en een plek om te nestelen.

Creëer een waterbron
Bijen hebben water nodig om te drinken en hun nesten koel te houden. Plaats een ondiepe schaal of vijver met stenen of takken waar bijen op kunnen rusten.

Groen klimaatplein

Met deze bijvriendelijke planten wordt uw tuin een heus bijenparadijs!

Wat is een bijenboog?

Een bijenboog is een geweldige manier om het hele jaar door bloeiende planten in de tuin te hebben die aantrekkelijk zijn voor bijen. Hiermee zijn er elke maand planten in de tuin die in die specifieke maand bloeien en die bijen aantrekken. Op die manier zorgt u ervoor dat er het hele jaar door voedsel beschikbaar is voor bijen en andere bestuivende insecten. In het voorjaar kunt u bijvoorbeeld kiezen voor krokussen, sneeuwklokjes en hyacinten. In de zomer kunt u gaan voor lavendel, kamperfoelie en zonnebloemen. In de herfst kunt u bijvoorbeeld asters, sedum en heide planten en in de winter zijn winterheide, mahonia en winterjasmijn geschikt.

Jaarrond genieten

Door het planten van een bijenboog in de tuin, draagt u niet alleen bij aan het behoud van bijenpopulaties, maar geniet u ook het hele jaar door van een prachtige bloeiende tuin. En het is ook nog eens heel makkelijk om te doen! Bij ons tuincentrum vindt u alle planten en bloemen die u nodig heeft om uw eigen bijenboog te creëren. Vraag gerust ons deskundig advies over welke planten het meest geschikt zijn voor uw tuin en de bijen in uw omgeving.

Download de bijenboog!

Kom langs en laat u inspireren door de kennis van onze bij-zondere medewerkers!