• Service en kwaliteit
 • Groot assortiment
 • Aantal m2 = 7.000m2
 • Net even anders
Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Maak van uw tuin een Heuvelrugtuin

Maak van uw tuin een Heuvelrugtuin

Een stukje Utrechtse Heuvelrug in uw achtertuin? Het kan! Door een aantal aanpassingen aan uw tuin te doen, kan ook uw buitenplek een klein Nationaal Park worden. De Heuvelrug staat immers onder hevige druk vanwege toenemende verstedelijking en verstening, en dus is het essentieel dat er wordt bijgedragen aan een groener en groter Park. Zet uw groene vingers aan het werk en verander uw buitenplek in een groene oase: belangrijk is dat er minstens 60% groen te vinden is, de tuin beschutting aan vogels en insecten biedt, er zonder giftige hulpstoffen wordt getuinierd en dat de tuinplanten passen in de omgeving van het Nationaal Park. U weet, bij tuincentrum de Oude Tol hebben wij duurzaamheid hoog op de agenda. U vindt bij ons dan ook alle informatie over dit project. We hebben een checklist die u helpt bij te dragen aan dit groene initiatief. Kom langs en ontdek wat u kunt doen!

Goed voor het klimaat, leuk voor u!

Om uw tuin en het Nationaal Park beter bestand te laten zijn tegen heftige regelval, maar ook lange periodes van droogte is het belangrijk om nu in actie te komen. Heuvelrugtuin aanleggen | Tuincentrum de Oude TolRuil de tegels dus in voor inheemse beplanting. U zult merken, door meer groen aan te brengen wordt uw tuin een stuk koeler, maar ook levendiger. Vogels, egels, vlinders, bijen en andere insecten zullen graag een bezoekje aan de tuin brengen. Dat geeft niet alleen een gezellig en levendig beeld, maar het is ook nog eens enorm essentieel voor een gezonde biodiversiteit. Planten zorgen voor een natuurlijke balans die weer leidt tot een makkelijker te onderhouden tuin.

TuinplantenChecklist voor uw tuin

Zelfs als u niet in of rond Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug woont, kunt u uw tuin naar een groener en duurzamer niveau tillen. Met de handige checklist die u bij ons tuincentrum kunt krijgen, kunt u eenvoudig aan de slag met uw voor- of achtertuin. Ga bijvoorbeeld na hoeveel groen er te vinden is en of regenwater makkelijk weg kan stromen. Door minimaal 5 verschillende soorten inheemse bomen, planten en heesters te kiezen, tovert u uw tuin om in een mini Heuvelrug. Denk bijvoorbeeld eens aan een biodiverse mix van de volgende beplanting:

 • Haagbeuk (boom)
 • Wilde Lijsterbes (boom)
 • Kardinaalsmuts (heester)
 • Hazelaar (heester)
 • Kruipend Zenegroen (vaste plant)
 • Bosviool (vaste plant)
 • Vingerhoedskruid (zaden & bollen)
 • Korenbloem (zaden & bollen)

De volledige plantenlijst kunt u hier bekijken en downloaden. Ook is het goed om na te denken over het opvangen van water, bijvoorbeeld met behulp van een regenton, en of er genoeg schuilplekken voor tuindieren te vinden zijn. Loop de volledige checklist na en creëer een mini Nationaal Park.

Heuvelrugtuin checklistHeuvelrugtuin aanleggen | Tuincentrum de Oude Tol

Aan de slag!

Uiteraard vindt tuincentrum de Oude Tol het belangrijk om u bij deze missie te helpen. Onze medewerkers adviseren u graag over de producten die u kunt inzetten. Ook voor vragen kunt u bij ons terecht. Breng dus snel een bezoekje aan ons tuincentrum. Bezoek ook eens voorbeeldtuin ter inspiratie of doe mee met een bewonersavond of cursus. Zo maken we samen de tuinen, straten, wijken en uiteindelijk de hele Heuvelrug groener, natuurlijker en nog prettiger om te wonen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...