• Service en kwaliteit
 • Groot assortiment
 • Aantal m2 = 7.000m2
 • Net even anders
Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Maak van uw tuin een Heuvelrugtuin

Maak van uw tuin een Heuvelrugtuin

Een stukje Utrechtse Heuvelrug in uw achtertuin? Het kan! Door een aantal aanpassingen aan uw tuin te doen, kan ook uw buitenplek een klein Nationaal Park worden. De Heuvelrug staat immers onder hevige druk vanwege toenemende verstedelijking en verstening, en dus is het essentieel dat er wordt bijgedragen aan een groener en groter Park. Zet uw groene vingers aan het werk en verander uw buitenplek in een groene oase: belangrijk is dat er minstens 60% groen te vinden is, de tuin beschutting aan vogels en insecten biedt, er zonder giftige hulpstoffen wordt getuinierd en dat de tuinplanten passen in de omgeving van het Nationaal Park. U weet, bij tuincentrum de Oude Tol hebben wij duurzaamheid hoog op de agenda. U vindt bij ons dan ook alle informatie over dit project. We hebben een checklist die u helpt bij te dragen aan dit groene initiatief. Kom langs en ontdek wat u kunt doen!

Goed voor het klimaat, leuk voor u!

Om uw tuin en het Nationaal Park beter bestand te laten zijn tegen heftige regelval, maar ook lange periodes van droogte is het belangrijk om nu in actie te komen. Heuvelrugtuin aanleggen | Tuincentrum de Oude TolRuil de tegels dus in voor inheemse beplanting. U zult merken, door meer groen aan te brengen wordt uw tuin een stuk koeler, maar ook levendiger. Vogels, egels, vlinders, bijen en andere insecten zullen graag een bezoekje aan de tuin brengen. Dat geeft niet alleen een gezellig en levendig beeld, maar het is ook nog eens enorm essentieel voor een gezonde biodiversiteit. Planten zorgen voor een natuurlijke balans die weer leidt tot een makkelijker te onderhouden tuin.

TuinplantenChecklist voor uw tuin

Zelfs als u niet in of rond Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug woont, kunt u uw tuin naar een groener en duurzamer niveau tillen. Met de handige checklist die u bij ons tuincentrum kunt krijgen, kunt u eenvoudig aan de slag met uw voor- of achtertuin. Ga bijvoorbeeld na hoeveel groen er te vinden is en of regenwater makkelijk weg kan stromen. Door minimaal 5 verschillende soorten inheemse bomen, planten en heesters te kiezen, tovert u uw tuin om in een mini Heuvelrug. Denk bijvoorbeeld eens aan een biodiverse mix van de volgende beplanting:

 • Haagbeuk (boom)
 • Wilde Lijsterbes (boom)
 • Kardinaalsmuts (heester)
 • Hazelaar (heester)
 • Kruipend Zenegroen (vaste plant)
 • Bosviool (vaste plant)
 • Vingerhoedskruid (zaden & bollen)
 • Korenbloem (zaden & bollen)

De volledige plantenlijst kunt u hier bekijken en downloaden. Ook is het goed om na te denken over het opvangen van water, bijvoorbeeld met behulp van een regenton, en of er genoeg schuilplekken voor tuindieren te vinden zijn. Loop de volledige checklist na en creëer een mini Nationaal Park.

Heuvelrugtuin checklistHeuvelrugtuin aanleggen | Tuincentrum de Oude Tol

Aan de slag!

Uiteraard vindt tuincentrum de Oude Tol het belangrijk om u bij deze missie te helpen. Onze medewerkers adviseren u graag over de producten die u kunt inzetten. Ook voor vragen kunt u bij ons terecht. Breng dus snel een bezoekje aan ons tuincentrum. Bezoek ook eens voorbeeldtuin ter inspiratie of doe mee met een bewonersavond of cursus. Zo maken we samen de tuinen, straten, wijken en uiteindelijk de hele Heuvelrug groener, natuurlijker en nog prettiger om te wonen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ontdek hier waarom de kerstster zo speciaal is en hoe je optimaal geniet van zijn schoonheid bij jou thuis.

Lees meer...

Hier zijn 15 tuintips voor december om je te begeleiden bij het verzorgen van je tuin gedurende de laatste maand van het jaar.

Lees meer...

Bij tuincentrum de Oude Tol smelt de magie van kerst dit jaar samen met duurzaamheid! Ontdek ons duurzame aanbod.

Lees meer...

In deze blog ontdek je waarom het zelf maken van een kerstkrans de perfecte manier is om een persoonlijk tintje aan je kerstversieringen toe te voegen.

Lees meer...