• Service en kwaliteit
 • Groot assortiment
 • Aantal m2 = 7.000m2
 • Net even anders
Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Oktober rozenmaand: planten, snoeien en beschermen

Oktober rozenmaand: planten, snoeien en beschermen

In oktober zijn rozen met kale wortels te koop. Die zijn een stuk voordeliger dan rozen die je in een pot met aarde aanschaft. Bovendien is oktober een goede maand om rozen te planten of te verplanten. Daarnaast kun je de rozenstruiken, stam- en klimrozen die je al in de tuin of in potten of op je balkon of terras hebt staan snoeien om ze goed de winter door te laten komen. Tips van ons tuincentrum in Wageningen zodat je volgend jaar kunt genieten van een romantische rozenweelde in de tuin of op het balkon.

Rozen (ver)planten

Of je ze nu in een pot of in de volle grond zet, de meeste rozen houden van een zonnige plek. Zorg ervoor dat de wortels van de roos niet uitdrogen. Zet een nieuwe roos of een uitgegraven roos die je wilt verplanten daarom meteen in een emmer met water. Zeker wanneer je een roos met kale wortels hebt gekocht. Maak een plantgat dat ongeveer twee keer zo diep en zo breed is als de kluit wortels. Spreid de wortels goed uit en zorg dat het oculatiepunt (de verdikking boven de wortels) van de struik zo'n 3 tot 5 centimeter onder de grond komt. Vul het gat met goede tuinaarde en voeg eventueel nog wat speciale rozengrond en gedroogde koemest toe. Wanneer je een roos in een grote pot wilt planten, kies je een pot met een groot gat of een paar kleine gaten in de bodem. Leg een paar potscherven op de gaten en doe een laag hydrokorrels onderin de pot. Vul de pot met speciale rozengrond en ga verder te werk als hierboven is beschreven.

Water de (wortels van de) plant vervolgens goed in. Zet bij een stamroos meteen een stevige stok of mooie metalen plantensteun op circa 10 centimeter van de stam en bind deze daaraan vast.

Najaarssnoei en -verzorging voor rozen

 • Draag stevige tuinhandschoenen bij het planten, snoeien en verzorgen van rozen.
 • Gebruik een scherpe en schone snoeischaar.
 • Knip verwelkte en sponzig geworden bloemen af.
 • Verwijder zieke bladeren van zowel de plant als van de aarde en/of planten daaronder. Bladeren met meeldauw, sterroetdauw ('black spot') of roest kunnen de schimmels waardoor deze ziektes ontstaan namelijk via de grond verspreiden en de roos volgend jaar weer aantasten.
 • Snoei dode, beschadigde of zieke takken weg.
 • Snoei ook elkaar kruisende takken weg, want rozen hebben graag een goede luchtcirculatie tussen hun takken.
 • Bij klimrozen en grote struikrozen kun je de lange, dunne uitlopers flink inkorten, om te voorkomen dat ze gaan zwiepen in een herfst- of winterstorm en vervolgens afbreken of de wortels van de plant lostrekken uit de grond of pot. Snoei altijd boven een knop die naar buiten wijst, want dan zullen de takken ook weer naar buiten uitlopen in plaats van naar binnen.

Rozen beschermen tegen vorst

 • Een roos in een pot komt de winter goed door wanneer je deze op een beschutte plek zet en bij strenge vorst inpakt met jute, vliesdoek of noppenfolie. Zorg er daarbij wel voor dat regenwater onder uit de pot kan lopen en dat de plant nog kan ademen.
 • Het oculatiepunt is de meest kwetsbare, vorstgevoelige plek van een roos. Breng daarom in het najaar een extra heuveltje aarde aan de voet van de roos aan. Het hoge oculatiepunt van een stamroos kun je tegen strenge vorst beschermen door een bundel stro en/of dennentakken rond het oculatiepunt te binden.

NB Kijk in ons tuincentrum in Wageningen meteen even bij de voorjaarsbollen, zoals tulpen en narcissen, bij het grote assortiment vogelvoer en bij onze nieuwe kerstshow!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...