• Service en kwaliteit
  • Groot assortiment
  • Aantal m2 = 7.000m2
  • Net even anders
Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Toptips voor het planten van bloembollen

Toptips voor het planten van bloembollen

Het najaar is dé tijd voor het planten van vroegbloeiende bloembollen, zoals narcissen, krokussen, tulpen en hyacinten. Daarvan vind je er nu heel veel in ons tuincentrum in Wageningen. We gaven je al eerder informatie en inspiratie over deze toppers die het prille voorjaar en soms al de donkere wintermaanden opvrolijken. Zoals over de 'lasagnemethode' voor het planten van bollen in potten. 

Voorjaarsbollen planten is een leuke en leerzame activiteit om in de herfstvakantie met de (klein)kinderen te doen. Kom langs in Wageningen om de mooiste voorjaarsbollen bij ons te komen uitkiezen. Beleef nu al de nodige voorpret van een stralende lenteborder in het vroege voorjaar. Bovendien zijn nuttige insecten en bestuivers, zoals bijen, hommels en vlinders, je dankbaar voor de nectar van de kleurige bloemen, want die kunnen ze in de koude winter en het vroege voorjaar maar moeilijk vinden. 

5 praktische tips over voorjaarsbollen

  1. Spreid de bloei voor een extra lange lente

Iedereen kent narcissen, tulpen, sneeuwklokjes, blauwe druifjes en hyacinten, maar er zijn nog zo veel meer mooie soorten. Wat dacht je van de minder bekende verwilderingsbollen, zoals sterhyacint (Scilla) en de knolletjes van de hondstand (Erythronium) die lelie-achtige bloempjes krijgen. Er zijn heel vroeg bloeiende soorten, zoals sneeuwklokjes, winterakonieten en krokusjes, maar ook later bloeiende soorten, zoals een groot aantal tulpen. Mix de zeer vroege bloeiers met de later bloeiende soorten, dan geniet je nog langer van een fleurige lente.

  1. Tulpen en narcissen in pot

Van tulpen en narcissen heb je nooit genoeg; in huis, in de tuin en in potten op het terras of balkon.

  • Maak een mix van grote tulpen en kleine (botanische) tulpjes met behulp van de lasagnemethode: plant grote bollen onderin de pot en stop kleine bollen in een laag van zo'n vijf centimeter onder de potrand.
  • Zorg voor goede drainage, want de bollen houden niet van nattigheid en kunnen dan gaan rotten. Neem dus een pot met een gat of gaten in de bodem en leg onderin een laag potscherven en/of hydrokorrels.
  • Laat de bollen elkaar niet raken.
  • Plant de tulpenbollen met de platte kant naar de rand van de pot toe, want aan die kant vormt de tulp het buitenste en grootste blad. Dan oogt je tulpenpot straks mooi vol en groen.
  1. Bloembollen die wel van wat nattigheid houden

De meeste voorjaarsbollen geven, zeker in de winter, een voorkeur aan relatief droge (pot)grond. Als ze constant in vochtige (pot)grond zitten, gaan ze rotten. Er zijn een paar uitzonderingen van bollen die een beetje vochtige grond juist wel waarderen. Zoals het mooie lenteklokje (Leucojum), dat lijkt op een uit de kluiten gewassen sneeuwklokje en de kievitsbloem (Fritillaria meleagris) die in het voorjaar lieflijke purperen of witte klokjes met een blokjespatroon krijgt. In de volle grond kan dit bolletje zich behoorlijk uitbreiden, ofwel verwilderen. Mooi in combinatie met bosanemonen en hondstand (Erythronium). 

  1. Let op de standplaats

De meeste bloembollen houden van een zonnige plek waar ze rijk zullen bloeien. Er zijn ook soorten die juist gedijen in schaduw of halfschaduw, zoals boshyacinten, cyclamen, winterakoniet en de eerder genoemde kievitsbloem en hondstand. Kijk voor meer informatie op het etiket van het zakje bollen of vraag één van onze kundige medewerkers in het tuincentrum om advies.

  1. Gemak dient de mens

Ben je van plan om heel veel bollen in de tuin planten? Maak het jezelf gemakkelijk met een speciale bollensteker of -planter. Deze vind je in ons tuincentrum in verschillende vormen en maten, met een korte of lange steel. Koop er eventueel meteen een knielkussentje bij, zo voorkom je blauwe of zere knieën tijdens het poten.

Bloembollen in het gazon

Wil je bloembollen in het gazon? Steek met een spade een graszode uit, licht hem op, plant de bollen en plaats de graszode weer terug. Zorg dat de bollen voldoende water krijgen, maar verdrink de bollen niet. Maai het gras in het voorjaar na de bloei. Wij raden je aan om pas te maaien als het groen van de bollen helemaal afgestorven is of maai er tot die tijd omheen. Bloembollen halen hun energie voor volgend jaar namelijk uit het blad. 

Kom langs in ons frisse voorjaarstuincentrum. Je hebt de keuze uit vele soorten, kleuren en maten. We wensen je nu alvast een heel fleurig en kleurig voorjaar!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...

Bij tuincentrum de Oude Tol zijn we trots op het feit dat we u de PUUR Aroma kruidenlijn aan mogen bieden. Met een focus op biologische teelt en een heerlijke smaakervaring, brengt deze kruidenlijn een vleugje puurheid naar uw keuken. Gebruik de kruiden in de thee, een heerlijk ovengerecht of een gezonde salade en u zal zelf proeven waarom deze kruidenplantjes een plek in uw tuin verdienen. Van balkon tot terras; deze kruiden voelen zich overal thui...

Lees meer...

Moestuinieren ingewikkeld? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn heel makkelijke moestuinplanten waar je nauwelijks omkijken naar hebt en volop van kunt smullen. Ons tuincentrum zet vijf toppers voor je op een rij.

Lees meer...