• Service en kwaliteit
 • Groot assortiment
 • Aantal m2 = 7.000m2
 • Net even anders
Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Wees op tijd: winterbescherming voor uw tuinplanten

Wees op tijd: winterbescherming voor uw tuinplanten

Natuurlijk is uw buitenplek uw grote trots. Het hele voorjaar werken we hard aan het creëren van ons eigen paradijs van bomen, heesters en andere tuinplanten - en dát mag worden gekoesterd. Het is de grootste nachtmerrie om dit in de winter allemaal verloren te zien gaan. Daarom adviseren wij u om ook uw planten ruim om tijd te beschermen tegen de dalende temperaturen, nattigheid en vorst. Het isoleren en afdekken van planten en bomen helpt niet alleen in de winter, maar beschermt ook tegen parasieten en ongedierte, versnelt de ontkiemen van zaden en beschermt pas ontluikende knoppen in de lente.

Welke planten moet u beschermen tegen de vorst?

Winterharde planten hoeft u niet te beschermen tegen de vorst, omdat ze een soort antivries aanmaken die de sapstroom op gang houdt. Matig winterharde planten hoeven alleen beschermd te worden bij strenge vorst en niet winterharde planten moeten al beschermd worden bij matige vorst. Als planten in bakken of potten staan, moeten ze eerder worden beschermd tegen de kou, ook als ze wel winterhard zijn.

Let op! Planten die niet winterhard zijn, zoals tropische planten, moet u beschermen tegen de vorst. Deze planten, zoals de olijfboom, palmboom of bananenplant, zijn het van naturen niet gewend om in de kou te staan.

Top 5 winterharde planten

Gelukkig zijn veel planten winterhard en hoeven daarom niet beschermd te worden in de winter. Hier een top 5 van goed winterharde planten:

 1. Buxus
 2. Taxus
 3. Hortensia
 4. Rhodondendron
 5. Japanse Esdoorn

Tuinplanten

 

Planten beschermen tegen de vorst

Er zijn drie goede manieren om planten te beschermen tegen de vorst: planten inpakken, isoleren of planten verhuizen tegen de vorst. Gaat u planten isoleren of inpakken als bescherming tegen de vorst, dan is het belangrijk dat de planten droog zijn, dat ze kunnen blijven ademen en dat ze niet te snel weer opwarmen. Grote temperatuurschommelingen zijn niet goed voor matig- en niet winterharde planten. 

Winterproof tuin | Tuincentrum de Oude Tol in Wageningen

Een plant goed inpakken tegen de vorst

 • Op de bodem legt u een laag bladeren of stro. Zo houdt de plant lekkere warme voeten. Bij planten die gevoelig zijn voor rotten kunt u dit beter niet doen of regelmatig even controleren of de stro of bladeren niet te nat zijn geworden. 
 • Sla wat bamboestokken of, in het geval van grote bomen, wat stevigere piketten rondom de plant of boom.
 • Wikkel om de palen wat jutte, vliesdoek of rieten matten heen om de plant goed af te dekken. Plastic of ander niet luchtdoorlatend materiaal is niet aan te raden omdat dit rotten van de plant als gevolg kan hebben. 
 • Dek de bovenkant af met plastic, want hiermee voorkomt u dat de plant en/of de isolatie te nat wordt.

Een planten extra isoleren tegen de vorst

Houd altijd goed in de gaten of de plant gedurende de winter niet te nat wordt. Als de temperaturen ruim boven het vriespunt blijven kunt u de isolatie tijdelijk verwijderen zodat de plant goed kan ademen en droog blijft. 

 • Planten die erg gevoelig zijn voor vorst of op de tocht staan kunnen naast inpakken nog wat extra worden geïsoleerd door er wat droog stro bij te stoppen of een dubbelwandige tent eromheen te bouwen en deze te isoleren. Hoe bouwt u een dubbelwandige tent.
 • Volg dezelfde stappen als hierboven is beschreven voor het inpakken van een plant.
 • Sla vervolgens nog een tweede piket voor de andere met een ruimte van 3 a 4 centimeter ertussen, gebruik eventueel een klein blokje hout tussen de twee piketten als afstandshouder.
 • Wikkel nu ook om de tweede rij piketten wat jutte, vliesdoek of rieten matten heen en vul de tussenruimte op met stro.
 • Dek de bovenkant af met plastic, hiermee voorkomt u dat de plant en/of de isolatie te nat wordt.

Winterbescherming accessoires kopen bij tuincentrum de Oude Tol

Door het zonnetje en de warme temperaturen bent u waarschijnlijk nog lang niet bezig met de naderende vrieskou. Toch is het goed vast wat voorzorgsmaatregelen te treffen. Kom langs bij tuincentrum de Oude Tol in Wageningen voor het bijbehorende materieel. Zo hebben we onder andere beschermhoezen voor bomen en struiken in allerlei formaten. Onze medewerkers vertellen u er graag meer over. Tot snel!

Openingstijden & contact

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in Wageningen geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...