• Service en kwaliteit
  • Groot assortiment
  • Aantal m2 = 7.000m2
  • Net even anders
Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Wintertijd: verzorgingstips voor kamerplanten

Tijdens de winter is het belangrijk om aandacht te besteden aan de verzorging van je kamerplanten. Terwijl de buitenwereld zich wellicht weer hult in een deken van sneeuw, kunnen jouw groene huisgenoten nog steeds floreren met de juiste zorg. Met wat kleine aanpassingen zorgen kamerplanten ook in de winter voor een groene oase en zijn ze straks weer ready voor de start van het groeiseizoen. Hier zijn uitgebreide tips om je kamerplanten te koesteren tijdens de koude wintermaanden.

1. Verplaatsing van kamerplanten

Het verplaatsen van je kamerplanten kan een slimme zet zijn om ze te beschermen tegen winterse invloeden binnenshuis. Let op de specifieke lichtbehoefte van elke plant en zoek een geschikte plek. Sommige planten gedijen goed op een vensterbank met indirect licht, terwijl anderen wellicht beter zijn op een standplaats met helder maar niet direct zonlicht. Vermijd tochtige plekken en plaats de planten niet direct naast een verwarmingselement.

Kamerplanten water geven in de winter

2. Watergifte aanpassen

In de winter hebben de meeste kamerplanten minder water nodig dan in de zomer. De verminderde verdamping en de lagere lichtintensiteit zorgen ervoor dat de planten langzamer groeien en dus minder vocht nodig hebben. Controleer altijd de vochtigheid van de potgrond voordat je water geeft. Laat de bovenste laag opdrogen voordat je opnieuw begiet. Het is essentieel dat de potten een goede drainage hebben om te voorkomen dat de wortels in stilstaand water staan, wat kan leiden tot wortelrot.

3. Bemesting

Minder zonlicht betekent dat de meeste kamerplanten hun groeitempo vertragen. Het is raadzaam om de hoeveelheid meststoffen die je geeft te verminderen. Te veel voedingsstoffen kunnen zich ophopen in de potgrond en leiden tot schade aan de wortels. Geef alleen meststoffen als dat specifiek wordt aanbevolen voor de betreffende plantensoort en verminder de frequentie. Gebruik bij voorkeur een uitgebalanceerde, in water oplosbare meststof die de planten voorziet van de nodige voedingsstoffen.

Kamerplanten bemesten in de winter

4. Verpotten, wel of niet?

Winter is over het algemeen geen ideale tijd om je kamerplanten te verpotten, omdat ze in een rustperiode verkeren. De actieve groeiperiode begint meestal in de lente. Echter, als je merkt dat een plant te groot is geworden voor zijn huidige pot of als de wortels de pot uitgroeien, kan voorzichtig verpotten noodzakelijk zijn. Geef de plant na het verpotten wat tijd om te herstellen voordat de groeiperiode begint.

Koop kamerplanten, potten en potgrond bij ons tuincentrum in Wageningen

Met de brede selectie kamerplanten, potten en potgrond in ons tuincentrum in Wageningen heb je alles wat je nodig hebt om je planten liefdevol te verzorgen tijdens de winter. Van kleurrijke bloeiers tot luchtzuiverende groene vrienden, geef je huis een groene touch, zelfs wanneer de buitenwereld bedekt is met sneeuw. Neem de tijd om je kamerplanten te observeren, pas de verzorging aan op hun individuele behoeften en geniet van de warmte en sfeer die ze brengen tijdens de winterse dagen. Happy indoor gardening!

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...