• Service en kwaliteit
  • Groot assortiment
  • Aantal m2 = 7.000m2
  • Net even anders
Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Het voorjaar in zicht: maak een zaaiplan

Creëer een bloeiend toekomstplan voor je tuin in februari en maart. Het is misschien nog winter, maar de gedachten aan het komende voorjaar kunnen niet vroeg genoeg beginnen. Februari is de perfecte tijd om je tuinplannen te smeden en je klaar te maken voor een kleurrijke en weelderige tuin. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen met een succesvol zaaiplan!

1. Droom groot: kies je favoriete bloemen en planten

Begin met dromen. Wat wil je zien als de lente aanbreekt? Kleurrijke bloemen die je tuin opfleuren? Sappige groenten en fruit waar je later van kunt genieten? Maak een lijst van je favoriete bloemen, planten en gewassen. Dit zal de basis vormen van je zaaiplan.

2. Controleer de zaaidata voor februari

Niet alle zaden kunnen in februari worden gezaaid, maar sommige zeker wel. Voorbeelden van zaden die je in februari in Nederland kunt zaaien zijn onder andere vroege bloeiers zoals viooltjes, afrikaantjes en sommige kruiden zoals basilicum en peterselie.

3. Zaaien in maart: wat te verwachten

In maart gaat het zaaiseizoen in volle gang. Populaire bloemen en planten om in maart te zaaien in Nederland zijn onder andere zonnebloemen, petunia's, tomaten, en courgettes. Maart is ook ideaal voor het zaaien van verschillende kruiden zoals munt, koriander en dille.

4. Maak een indeling van je tuin

Nu je weet welke bloemen en planten je wilt laten groeien, is het tijd om je tuin in te delen. Overweeg de lichtomstandigheden, waterbehoefte en hoogte van de planten. Een goed doordachte indeling zorgt voor een harmonieuze en goed georganiseerde tuin.

5. Begin met binnen zaaien

Voor sommige planten is het aan te raden om binnen te beginnen. Gebruik zaaibakken of kleine potten om je zaden te planten. Zorg voor de juiste grond en geef ze voldoende licht en warmte. Dit geeft je een voorsprong en zorgt voor sterke, gezonde zaailingen.

6. Houd het weer in de gaten

Hoewel februari het begin van de lente markeert, kan het weer nog steeds onvoorspelbaar zijn. Houd de weersvoorspellingen in de gaten en bescherm je zaailingen indien nodig. Een koude nacht kan fataal zijn voor jonge planten, dus wees voorbereid.

Conclusie:

Met een goed doordacht zaaiplan maak je optimaal gebruik van het komende groeiseizoen. Begin vandaag nog met het plannen van je tuin en geniet straks van een prachtige oase van kleur en leven. Veel succes met je zaaiavontuur en laat het voorjaar maar komen! Heb je nog vragen of heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste zaden? Kom langs in ons tuincentrum in Wageningen, we staan klaar om je te adviseren!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...