• Service en kwaliteit
  • Groot assortiment
  • Aantal m2 = 7.000m2
  • Net even anders
Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Leer meer over inheemse zaden

Leer meer over inheemse zaden

U bent uiteraard bekend met de betoverende wereld van planten en bloemen, maar wist u dat inheemse zaden een sleutelrol spelen in het behoud en herstel van de biodiversiteit? In dit blogartikel nemen we u mee op een reis door de fascinerende wereld van inheemse zaden en laten we u kennismaken met de bijzondere missie van Cruydt-Hoeck. Sinds kort vindt u bij tuincentrum de Oude Tol de zaden van deze kwekerij. Ontdek, zaai, en geniet van de overvloedige schoonheid die deze bijzondere zaden te bieden hebben.

Wat zijn inheemse zaden?

Inheemse zaden zijn de zaden van planten die van nature voorkomen in een bepaalde regio. Deze zaden zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en vormen een essentieel onderdeel van het ecosysteem. Ze zijn als de verborgen schatten van Moeder Natuur, klaar om te ontkiemen en de wereld te verfraaien met hun unieke schoonheid. De voordelen van het gebruik van inheemse zaden zijn legio. Allereerst bevorderen ze de biodiversiteit, wat betekent dat ze een verscheidenheid aan planten, dieren en insecten aantrekken. Hierdoor ontstaat er een gezond en veerkrachtig ecosysteem. Daarnaast zijn inheemse planten beter bestand tegen lokale plagen en ziekten, waardoor ze minder afhankelijk zijn van pesticiden.

Maar er is meer! Inheemse zaden dragen ook bij aan het behoud van de genetische diversiteit van planten. Door het gebruik van deze zaden wordt een stukje natuurlijk erfgoed bewaard en doorgegeven aan toekomstige generaties.

Onze zaden
 

Maak kennis met Cruydt-Hoeck

Bij ons kunt u nu ook terecht voor de inheemse zaden van Cruydt-Hoeck, de trotse kwekerij die bekend staat om haar hoogwaardige zaden en planten. In 2007 namen Jasper Helmantel en Jojanneke Bijkerk de fakkel over van de oorspronkelijke oprichters van Cruydt-Hoeck, dat in 1978 zijn wortels vond. Gedreven door een diepgewortelde passie voor biodiversiteitsherstel, groeide het bedrijf in 15 jaar uit tot een bloeiende kwekerij met meer dan 40 toegewijde medewerkers. In 2017 werd ook een wildeplantenkwekerij onderdeel van hun familie. De kwekerij is een broeinest van leven, waar ze met liefde inheemse zaden van autochtone herkomst kweken, oogsten en reinigen. Deze zaden vormen vaak de basis voor hun bloemenweidemengsels, die dienen als ware feestmaaltijden voor inheemse insecten. 

Inheemse zaden koopt u bij hét tuincentrum van Wageningen: de Oude Tol!

Wat zijn inheemse planten?

Elk inheemse zaadje dat ontkiemt in uw tuin is een stap in de richting van een levendiger ecosysteem. Maar wat zijn nou voorbeelden van inheemse planten?

  1. Knoopkruid (Centaurea jacea): Een kleurrijke bloem die voorkomt in graslanden en bermen.
  2. Rode Klaver (Trifolium pratense): Een bekende plant met roze bloemen die vaak te vinden is in graslanden en bermen.
  3. Margriet (Leucanthemum vulgare): Een prachtige bloem met witte bloemblaadjes en een geel hart, vaak te vinden in weilanden en langs wegen.
  4. Wilde Marjolein (Origanum vulgare): Een aromatische plant met paarse bloemen, die gedijt in droge graslanden.
  5. Duizendblad (Achillea millefolium): Een kruid met witte bloemen dat gedijt in diverse habitats, van graslanden tot duinen.

Deze planten zijn niet alleen prachtig, maar dragen ook bij aan de lokale biodiversiteit en zijn goed aangepast aan het klimaat in onze regio.

Inheemse tuinplanten
 

Kom langs voor de mooiste inheemse zaden

Cruydt-Hoeck biedt een breed scala aan inheemse zaden, zorgvuldig geselecteerd om te gedijen in verschillende klimaten en bodemsoorten. Of u nu een kleurrijk bloemenveld wilt creëren of een natuurlijke habitat voor lokale fauna wilt ondersteunen, met de zaden van Cruydt-Hoeck gaat u een prachtig groene avontuur aan. Dus, waar wacht u nog op? Duik in de wondere wereld van inheemse zaden en laat uw tuin bloeien met kleur en leven. Met Cruydt-Hoeck als uw groene metgezel, draagt u direct bij aan het behoud van de natuurlijke rijkdommen van onze planeet. Zien we u snel in ons tuincentrum in Wageningen?

Openingstijden & contact

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Geen inspiratie voor een mooi cadeau voor Vaderdag? Wel klaar met de sokken, stropdassen en aftershave? In ons tuincentrum in Wageningen vind je gegarandeerd iets van zijn gading, of hij nu groene vingers heeft of niet!

Lees meer...

Zie je er ook zo tegenop dat de temperaturen deze zomer mogelijk opeens weer tropisch worden? Geen paniek! Ons tuincentrum heeft allerlei slimme oplossingen en alle benodigdheden om het hoofd (én lichaam) koel te houden.

Lees meer...

Juni is doorgaans een van de mooiste tuinmaanden. Ons tuincentrum geeft 15 handige en leuke tips om er volop van te kunnen genieten.

Lees meer...

Wil je van je tuin een levendig paradijs maken vol met het gezoem van bijen, het gezang van vogels en het fladderen van vlinders? Een tuin vol met leven is niet alleen prachtig om te zien, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem. Hier zijn enkele tips om bijen, vogels en vlinders in de tuin aan te trekken én te houden. 

Lees meer...