• Service en kwaliteit
  • Groot assortiment
  • Aantal m2 = 7.000m2
  • Net even anders
Vandaag geopend van 09:00 t/m 17:00

Compost

Bent u op zoek naar waardevolle grond voor in de tuin? Dan is compost gegarandeerd iets voor jou! Bij Tuincentrum de Oude Tol vind je verschillende soorten compost, maar wist je dat je deze waardevolle meststof ook zelf kunt maken? Wij laten je weten hoe je dit het best kunt aanpakken en wat je hier allemaal voor nodig hebt. Kom langs bij ons tuincentrum in Wageningen om compost te kopen of om advies te krijgen over composteren van onze ervaren medewerkers. 

De voordelen van compost voor jouw tuin

Compost is een meststof en een goede grondverbeteraar. Het is gemaakt van tuinafval, maar niet al het tuinafval is geschikt. Compost is één van de beste meststoffen die er is. Dit komt doordat compost veel stabiele organische stof bevat, wat helpt aan de opbouw en het behoud van humus in uw tuingrond. Humus is belangrijk voor de vruchtbaarheid van jouw bodem, het vochtgehalte en de zuurtegraad. Doordat compost humus bevat, verbeterd compost niet alleen de bodemstructuur van uw grond, maar zorgt het ook voor een beter bodemleven. Genoeg redenen dus om compost te gaan gebruiken bij het tuinieren in de siertuin of moestuin!

compost-zelf-maken

Composteren voor beginners

Zoals je nu weet, is het ook mogelijk om compost zelf te maken. Dit proces heet composteren. Zorg voor een hoek in de tuin die niet gebruikt wordt en maak een open composthoop of koop een speciale compostbak om het composteren te versnellen. Op de composthoop kun je de volgende soorten tuinafval gooien: 

  • Organisch tuinafval: gras, snoeiafval, bladeren van planten, stengels van planten en versnipperd hout. 
  • Voedselresten die niet bereid zijn. 
  • Compost uit een hoop die al klaar is of compostversneller: dit zorgt voor een snellere hoop mooie compost.
  • Stro, zaagsel en hooi.
  • Koffie- en theeprut.

Om te voorkomen dat de composthoop gaat rotten, zul je de hoop moeten voorzien van genoeg zuurstof. Zorg er dus voor dat je de composthoop niet in een afgesloten container of bak plaatst. De composthoop moet nat blijven om te kunnen composteren. Gebruik dus een bak met goede afgesloten zijkanten en gooi er soms een emmer water bij. Voor meer informatie over hoe je zelf kunt composteren ben je van harte welkom bij de ervaren medewerkers in ons tuincentrum! 

Compost en bijbehorende artikelen kopen bij Tuincentrum de Oude Tol

Kom langs bij ons tuincentrum in Wageningen nabij Veenendaal, Nijmegen en Ede om de verschillende compostbakken te komen bekijken. In ons assortiment vind je zowel hakselaars (takkenversnipperaars) en compostbakken zijn in diverse soorten. Ook voor kant-en-klare compost kun je natuurlijk bij Tuincentrum de Oude Tol terecht! Voor vragen over ons assortiment kun je altijd contact met ons opnemen. 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Grond- en meststoffen