• Service en kwaliteit
  • Groot assortiment
  • Aantal m2 = 7.000m2
  • Net even anders
Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Een duurzame tuin: bezoek ons Groen Klimaatplein!

Doe mee aan de groene revolutie en til uw tuin naar een duurzamer level. Een gezondere planeet start immers bij uzelf, bijvoorbeeld in uw voor- en achtertuin. Uw buitenplek kan immers dé plek zijn om biodiversiteit te bevorderen. Daarnaast kunt ook u een bijdrage leveren aan het verminderen van de hitte- en waterstress.

Groen Klimaatplein

U weet dat we bij tuincentrum de Oude Tol duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Wij vinden het immers belangrijk dat we nog lang van onze aarde kunnen genieten. Om u te enthousiasmeren en informeren hebben wij sinds kort een Groen Klimaatplein in ons tuincentrum. U leert er alles over de simpele manieren waarop u uw tuin kunt vergroenen en de biodiversiteit kunt verbeteren – en daar zijn echt geen enorme tuinverbouwingen voor nodig. Maak nu een shopafspraak en ontdek wat u kunt betekenen!

Belangrijk én leuk: bewust tuinierenBezoek ons Groen Klimaatplein | Tuincentrum de OudeTol

Het is tijd om eens kritisch naar uw voor- en achtertuin te kijken: zijn die vele tegels en houten schuttingen echt nodig, trekt u genoeg tuindieren aan en maakt gebruik van bewust geproduceerde producten die lang meegaan? Het is niet alleen heel goed om stil te staan bij dit soort vragen; het is ook nog eens heel leuk! Zo kunt u bijvoorbeeld samen met uw kinderen duiken in de wondere wereld van de natuur. U leert uw kinderen hoe de natuur werkt en om bewust om te gaan met onze planeet. We hebben vier pijlers waarmee u een bijdrage kunt leveren aan een grotere biodiversiteit:

  1. Een groen dak
  2. Water in de tuin
  3. Een aantrekkelijke tuin voor tuindieren
  4. Tegel eruit, plant erin!

Met onderstaande tips & tricks haalt ook u het meeste uit uw tuin. Heeft u vragen of meer inspiratie nodig? U kunt altijd een bezoek brengen aan ons tuincentrum of contact opnemen met één van onze medewerkers. Zij vertellen u graag alles over het verduurzamen van uw buitenplek.

1. Groene daken

U heeft ze vast wel eens gezien: kantoorpanden, schuren, fietsenstallingen of zelfs bushokjes met een groen dak. Het zijn daken die voorzien zijn van sedumplantjes die er niet alleen heel sfeervol uitzien, maar ook nog eens veel voordelen hebben. De plantjes verbeteren de luchtkwaliteit, trekken ‘lokaal wildlife’ aan en isoleren de ruimte onder het dak. DatBezoek ons Groen Klimaatplein | Tuincentrum de OudeTol scheelt ook nog eens in de energierekening. Daarnaast dempt het groen geluid. Hoe meer groene daken, hoe meer de stadhitte zal afnemen. Tevens is zo’n groen dak onderhoudsvriendelijk en gaat het lang mee. Alle reden om een groen dak aan te leggen! Mensen kunnen bij ons Klimaatplein een groene dakcoach aanvragen om te kijken of hun dak geschikt is voor zo’n groen dak.

2. Water in de tuin

Regentonnen, vijver(tje)s en wadi’s zijn allemaal voorbeelden van hoe u water in de tuin kunt opslaan én weg laten lopen. Met een waterton verbruikt u minder leidingwater en zorgt u direct voor een riool dat minder wordt belast. Het riool heeft het sowieso behoorlijk zwaar, want in tuinen waar veel tegels en andere verharding te vinden is, kan het water niet makkelijk in de bodem trekken. Waterschade en een overspannen riool kunnen het gevolg zijn. Met een wadi, wat staat voor Water Afvoer Drainage en Infiltratie, strijdt u ook tegen wateroverlast en droogte. Een wadi bergt immers regenwater en zuivert het om het vervolgens in de ondergrond te infiltreren. Naast een wadi trekt ook een vijver volop insecten en vogels, maar ook ín een vijver is genoeg leven te vinden. Een watertje in de tuin doet dus wonderen voor de natuur!

3. Tegel eruit! Wat erin?

Men denkt dat een tuin vol tegels onderhoudsvriendelijker dan een tuin vol beplanting is, maar niks is minder waar. Wat dacht u van onkruid en groene aanslag? Door bijvoorbeeld voor een bodembedekker te kiezen, krijgt onkruid geen kans en verbetert u de bodemkwaliteit. Daarnaast hoeven ze in principe niet gesnoeid te worden, behalve om ze af en toe wat in toom te houden. De ideale tuin bestaat voor 1/3e uit verharding en voor de rest uit groen. Op ons Groen Klimaatplein vindt u voorbeelden van plantencombinaties en grond die u kunt inzetten om uw tuin te vergroenen.

4. De Levende TuinBezoek ons Groen Klimaatplein | Tuincentrum de OudeTol

Maak de tuin vriendelijker voor bijen, vogels en vlinders met de juiste beplanting. Planten zijn immers een bron van voedsel en behuizing. Door voor een mix van bolbloeiers, eenjarige, vaste en winterharde planten te kiezen, hebben onze tuindieren het hele jaar in uw tuin een hotel gevonden. Ook zijn er praktische voordelen. Sommige tuindieren ruimen tuinafval op en houden ongewenste insecten, zoals slakken en rupsen, uit de buurt. Ook dient hun poep als meststof.

Ga aan de slag!

Genoeg reden dus om met uw tuin aan de slag te gaan. Kom langs bij ons Groen Klimaatplein en leer hoe eenvoudig het is om van uw tuin een biodiverse oase te maken. Onze groenexperts helpen u graag! Zien we u snel bij tuincentrum de Oude Tol?

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Geen inspiratie voor een mooi cadeau voor Vaderdag? Wel klaar met de sokken, stropdassen en aftershave? In ons tuincentrum in Wageningen vind je gegarandeerd iets van zijn gading, of hij nu groene vingers heeft of niet!

Lees meer...

Zie je er ook zo tegenop dat de temperaturen deze zomer mogelijk opeens weer tropisch worden? Geen paniek! Ons tuincentrum heeft allerlei slimme oplossingen en alle benodigdheden om het hoofd (én lichaam) koel te houden.

Lees meer...

Juni is doorgaans een van de mooiste tuinmaanden. Ons tuincentrum geeft 15 handige en leuke tips om er volop van te kunnen genieten.

Lees meer...

Wil je van je tuin een levendig paradijs maken vol met het gezoem van bijen, het gezang van vogels en het fladderen van vlinders? Een tuin vol met leven is niet alleen prachtig om te zien, maar draagt ook bij aan een gezond ecosysteem. Hier zijn enkele tips om bijen, vogels en vlinders in de tuin aan te trekken én te houden. 

Lees meer...