• Service en kwaliteit
  • Groot assortiment
  • Aantal m2 = 7.000m2
  • Net even anders
Wij zijn geopend voor afhalen

Slakkenbestrijding 2.0

Slakkenbestrijding 2.0

Heerlijk, al dat frisse groen dat nu weer in de tuin en in potten op terras en balkon opkomt! Helaas vinden slakken dat ook. Letterlijk! Hoe bescherm je je mooie tuin- en potplanten nu tegen die slijmerige naaktslakken en huisjesslakken? Er is helaas niet één specifieke en geheel afdoende oplossing om slakken te bestrijden, maar je kunt wel een arsenaal aan biologisch verantwoorde middelen inzetten. Ons tuincentrum in Wageningen biedt je graag een helpende hand en geeft je 5 slimme tips en trucs om slakken uit de tuin en van je pot- en terrasplanten te weren.

1. Verwijder slakkeneitjes

Controleer je potplanten op hoopjes glazige ronde bolletjes. Dat zijn slakkeneieren. Je spot ze makkelijk als je de planten toch gaat verpotten of van een vers laagje potgrond voorziet. Verwijder ze meteen en gooi ze in een afgesloten gft-bak of in een vuilniszak die je vervolgens goed afsluit.

2. Ga op slakkenjacht

Slakken komen tevoorschijn als het regent en in het donker, want het zijn nachtdieren. Ga in een lichte regenbui of na een flinke plensbui en ook eens in de schemeruurtjes op jacht. Doe handschoenen aan en pluk de huisjes- en naaktslakken van je planten, terrastegels en vergeet ook niet de muren van je garage of tuinhuisje en de palen van de pergola langs te lopen. In de avonduren kun je dat desnoods gewapend met een zaklantaarn doen. Zijn de kinderen nog wakker of vervelen ze zich op een regenachtige dag? Laat ze meehelpen en maak er een wedstrijdje van: wie vangt de meeste slakken?

3. Schakel de hulp in van natuurlijke vijanden

Maak je tuin aantrekkelijk voor vogels, kikkers, padden en egels, die verslinden slakken bij de vleet. Dat doe je onder andere door wintergroene hagen in plaats van schuttingen te plaatsen, met water in de tuin (zoals een vijver, waterornament, vogeldrinkschaal en/of ingegraven waterbak), met een rijke, gevarieerde beplanting, (bessen)struiken, en een kleine boom of twee. Een geheel betegelde en afgesloten tuin is in ieder geval totaal niet aantrekkelijk – ook niet voor vogels, egels en nuttige insecten.

4. Zet organische vallen in

Slakken zijn dol op bier. Je kunt in ons tuincentrum in Wageningen of in onze website kijken naar kant-en-klare slakkenvallen, maar ook een bierglas of lege jampot ingraven. Laat de rand van het glas of de pot minstens 1 centimeter boven de grond uitsteken om te voorkomen dat andere diertjes en insecten erin vallen. Vul het glas tot een derde met bier. De slakken zullen in dronkenschap verdrinken. Daarna kunnen ze op de composthoop. Je kunt ze ook lokken met gehalveerde, lege grapefruitschillen of met een hoopje kool- of slabladeren. Ze zullen daar  samenklitten, waarna je ze allemaal tegelijk kunt verwijderen en eventueel ergens in een park of gemeenteplantsoen verderop kunt uitzetten.

5. Creëer natuurlijke barrières

Slakken houden niet van droge, scherpe oppervlakken en krijgen een soort elektrische schokjes van koper. In ons tuincentrum in Wageningen vind je speciale koperringen die je rond je kwetsbare planten in de grond kunt plaatsen en kopertape dat je rond je balkon- en terraspotten kunt plakken. Verder kun je fijngemalen eierschalen, grind en/of schelpen rond je kwetsbare planten verspreiden. Ook Oost-Indische kers, knoflook, kruiden zoals lavendel, munt, salie en tijm houden slakken op afstand.

Slakvrije planten

En dan zijn er gelukkig ook genoeg mooie planten die niet ten prooi vallen aan slakken (die het in ieder geval altijd gemunt hebben op onze mooie hosta's).

Tuinplanten waar slakken niet van houden zijn met name sterk geurende of giftige planten, maar ook planten met bepaalde bladeren die ze niet aantrekkelijk vinden, zoals akelei, anjer, duizendblad (Achillea), ezelsoor (Stachys byzantina), fuchsia, goudsbloem, geranium, hemelsleutel (Sedum), kerstroos (Helleborus), maagdenpalm (Vinca), monnikskap (Aconitum), ruit (Thalictrum), vingerhoedskruid, viooltjes en Zeeuws knoopje (Astrantia).

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...