• Service en kwaliteit
 • Groot assortiment
 • Aantal m2 = 7.000m2
 • Net even anders
Vandaag geopend van 09:00 t/m 17:00

Planten met eetbare bloemen

Wie droomt er niet van een tuin vol kleurrijke bloemen!? Maar heeft u al eens gefantaseerd over een tuin vol eetbare bloemen? U tilt er uw zomerse salade, yoghurtbowl, cocktail of verjaardagstaart mee naar een leuker en lekkerder niveau! Zo’n klein boeketje op het bord zorgt immers niet alleen voor kleur; het geeft uw maaltijd in veel gevallen ook een bijzondere smaaksensatie. Eetbare bloemen bieden u een verrassende manier om kleur en smaak toe te voegen aan allerlei gerechten, vooral als u ze rechtstreeks uit eigen tuin kunt plukken. Welke bloemen zoal in aanmerking komen? We vertellen het u!

Waar moet u op letten bij het plukken van eetbare bloemen?

Wist u dat de meeste eetbare bloemen het beste rauw kunnen worden gegeten? Dat betekent dat u ze, nadat u ze met liefde heeft gekweekt, gewoon uit de tuin kunt plukken en afspoelen met water. Bloemen smaken het lekkerst en zien er op hun best uit direct nadat ze zijn geopend. Belangrijk is dus goed uw sier- of moestuin in de gaten te houden op verse bloeiers. Weet wel dat uiteraard niet elke bloem eetbaar is. Anders zou u uw tuin vast allang hebben geplunderd. Sommige bloemen kunnen zelfs giftig zijn. Kies dus voor de bloemen op onderstaande lijst of doe zelf een onderzoekje om uw veiligheid te garanderen.

Planten met eetbare bloemen | Tuincentrum de Oude Tol in Wageningen

Tip! Vermijd ook bloemen die zijn besproeid met een chemisch bestrijdingsmiddel, zoals een insecticide. Sowieso raden we altijd aan om voor biologisch geteelde planten te kiezen. Kan dit niet? Dan kan u uiteraard zelf lekker aan de kweek!

Moestuinieren


 

Top 10 eetbare bloemen

Wanneer u uw tuin wilt verrijken met eetbare bloemetjes raden we aan één van onderstaande beauty’s in uw tuin te kweken. Onder de lijst zullen we onze drie favorieten nog even nader toelichten.

 1. Goudsbloem

 2. Kamperfoelie

 3. Viool

 4.  Oost-Indische kers

 5.  Lavendel

 6.  Munt

 7.  Zonnehoed

 8. Anjer

 9. Daglelie

 10. Dropplant

Zonnehoed

Voor de zonnehoed, ook wel bekend als Echinacea, nemen wij ons petje af. Misschien heeft u al eens vernomen dat Echinacea een bekend geneeskrachtig kruid is. De helende eigenschappen hebben van deze plant een populair huismiddel tegen verkoudheid gemaakt. Gaat u de zonnehoed planten? Doe dit dan op een plek met genoeg zonlicht. De bloemblaadjes zijn eetbaar en zullen een kleurrijke noot toevoegen aan uw gerecht. Ze hebben een bloemige smaak en worden vaak gecombineerd met andere kruiden en zoetstoffen om de smaak te verfijnen.

Tuinplanten


 

Viooltjes

Ga vandaag nog naar de winkel voor vioolzaadjes! Deze kleurrijke klassieker doet het goed in uw tuin én op uw bord. Violen hebben een milde zoete, grasachtige smaak. Gebruik ze wel alleen in koude gerechten; in een warme maaltijd gaat de smaak namelijk verloren. Zaai ze zelf tussen juni en augustus om het jaar erop van haar fleurige pracht te genieten.

Planten met eetbare bloemen | Tuincentrum de Oude Tol in Wageningen

Bloeiende kruiden

U weet dat uw maaltje naar een andere dimensie wordt gebracht bij het gebruik van de juiste kruiden, maar wist u dat er ook bloemetjes uit uw kruid kunnen groeien? Munt, bieslook, salie en rozemarijn zijn allemaal voorbeelden van kruiden waar een mooie en lekkere bloem uit kan ontstaan. In de meeste gevallen smaken de bloemen een beetje hetzelfde als de blaadjes, vaak echter net iets milder. Er zijn ook bloeiende groentes die u aan uw moestuinplan toe kunt voegen! Kies voor bio kruiden om verzekerd te zijn van een plant die niet met narigheid is bespoten.

Planten met eetbare bloemen kopen bij tuincentrum de Oude Tol

Maak al uw Instagramvolgers jaloers met foto’s van prachtige maaltijden en drankjes vol eetbare bloemen. Mensen zullen u vragen in elk restaurant u dat gerecht heeft gegeten, waarop u kunt antwoorden dat u dit helemaal zelf heeft bereidt. Maak van uw tuin een ware snoepwinkel door met bovenstaande planten aan de slag te gaan. De mogelijkheden voor het gebruik zijn eindeloos. Kom langs bij de Oude Tol in Wageningen en ontdek ons aanbod bloemzaden en bio kruiden. Onze medewerkers assisteren u graag bij uw zoektocht. 

Contact & openingstijden


 

Tip! Ook een pluktuin is helemaal hot and happening! Reserveer een deel van uw (moes)tuin voor prachtige bloeiers die u in een vaas kunt laten schitteren.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Wat te doen tegen de buxusmot en de beste buxusvervangers

Ontdek meer over de buxusmot en de beste alternatieve buxusstruiken.

Lees meer...
Tips voor een veilige & kindvriendelijke tuin

Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Lees meer...
De mooiste nazomerbloeiers

Ontdek ons aanbod aan nazomerbloeiers om de tuin mee op te fleuren.

Lees meer...
15 tuin- en balkontips voor september

Er zijn genoeg klussen te doen om nog lang te kunnen genieten van een fleurige tuin of kleurrijk balkon zo aan het einde van de zomer.

Lees meer...