• Service en kwaliteit
  • Groot assortiment
  • Aantal m2 = 7.000m2
  • Net even anders
Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Maak de tuin klaar voor de herfst

Nu we de zomer zo goed als hebben uitgezwaaid, is het goed uw tuin voor te bereiden op de koudere maanden van het jaar. We snappen heus dat u met wat weemoed het buitenseizoen gaat inruilen voor het binnenseizoen, dus wij willen u graag helpen het beste uit uw herfsttuin te halen. Met deze tuinklusjes kunt u ook in het najaar volop van uw tuin genieten.

Nu aan de slag, straks profijt

Dag zomer, hallo herfst! Die hittegolven en de bijbehorende droogte van de afgelopen tijd zijn voorbij. Uw tuin wordt natuurlijk erg blij van het nieuws dat de dagen korter, donkerder en vooral een stuk natter worden. Het begin van de herfst is het moment om de tuin op te ruimen en ervoor te zorgen dat planten en alle andere elementen in goede staat blijven. Daar heeft u volgend voorjaar weer profijt van.

Tips voor een herfstproof tuin | Tuincentrum de Oude Tol

Wat te doen met groen?

Haal dode planten weg. Schimmelziektes en ongedierte overwinteren graag in dode bladeren en stengels van deze planten. Wanneer u kwetsbare of halfwinterharde planten in de tuin heeft staan, zet ze dan nu onder een afdak om ze tegen de komende vorst te beschermen. Inpakken is ook een mogelijkheid. U hoeft zich echter niet druk te maken over de ‘lege’ tuin die u straks misschien overhoudt; er zijn genoeg planten die juist in het najaar op hun mooist zijn. Najaarsplanten geven uw tuin kleur en de bloemen houden nuttige insecten tevreden.

Tijd om de planten!

Als u van narcissen en tulpen houdt, is de herfst het moment om hun bloembollen te planten. Het is ook de perfecte tijd om heesters, sier- en fruitbomen in de grond te zetten. De relatief warme en al vrij vochtige grond geeft de wortels van deze planten immers een kickstart. De nieuwe planten hebben nu de tijd zich aan de tuin aan te passen voordat het vriesweer toeslaat.

Tuinplanten

 

Heeft u gazon? Maai deze dan

Uw oh-zo geliefde gazon moet goed worden gemaaid voordat het koude en natte weer begint. Gras zal in de wintermaanden langzamer groeien, maar de groei ligt niet geheel stil. In een regenachtig klimaat zoals bij ons brengt de herfst vaak meer regen en wateroverlast maakt het maaien een uitdaging, zelfs voordat de wintervorst intreedt. Kies dus een droge dag zo ergens in september uit om uw gazon nog een beetje liefde en aandacht te geven. Voor sterker, gezonder gras in de lente, is dit het moment om uw gazon te voeden met mest. Dit zal helpen het gras te versterken tijdens koud en nat weer.

Gazon

 

Tips voor een herfstproof tuin | Tuincentrum de Oude Tol

Bladafval opruimen of niet?

Bladeren op het gazon kunt u beter weghalen om schimmels en andere narigheid te voorkomen. Haal echter niet ál het blad uit de tuin, maar laat her en der wat liggen voor onze tuindieren. Kikkers en egels vinden in die hoopjes blad een perfecte plek om te schuilen. Ook houdt bladafval de grond rondom uw beplanting warm en veilig tegen vorst.

Bonustips: een vliegende start van de herfst

  • Bent u de trotse eigenaar van een vijver? Dek deze dan af met een net. U beschermt zo uw vissen, er zullen minder bladeren in de vijver vallen en u voorkomt temperatuurverschillen in het water.
  • Niet het leukste klusje, maar wel eentje waar u uzelf later voor gaat bedanken: het opruimen van de schuur. Door ook uw gereedschap een kleine onderhoudsbeurt te geven, heeft u er veel langer plezier van.
  • Het is ook een goed moment om het terras schoon te spuiten of schrobben. Dit voorkomt dat zich tijdens de natte wintermaanden overmatig vuil, mos en onkruid ophoopt.

Een herfstproof tuin met tuincentrum de Oude Tol

Bij tuincentrum de Oude Tol in Wageningen, nabij Ede, Veenendaal, Bennekom en Rhenen vindt u alles om uw tuin klaar te stomen voor het najaar. Onze medewerkers helpen u graag bij het vinden van het juiste product. Ook voor advies kunt u uiteraard bij onze groenexperts terecht.  Zo maakt u zonder zorgen uw tuin helemaal herfstproof. Tot snel!

Contact & openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Verheug je je ook zo op het nieuwe buitenseizoen? Ons tuincentrum helpt je op weg met deze 15 lentefrisse tuin- en balkonklussen!

Lees meer...

Wil je het zen-niveau in je bad- en slaapkamer verhogen? Ons tuincentrum in Wageningen weet welke planten je dan in huis moet halen!

Lees meer...

Ook zo dol op tulpen? Ons tuincentrum in Wageningen vertelt je er meer over en geeft handige tulpentips!

Lees meer...

Heb je vorstgevoelige kuip- of potplanten in de schuur, garage, kas of een onverwarmde zolderkamer staan? Ons tuincentrum heeft praktische tips en info over de verzorging van je planten in de winterberging.

Lees meer...