• Service en kwaliteit
  • Groot assortiment
  • Aantal m2 = 7.000m2
  • Net even anders
Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Groenbemesters zaaien

Groenbemesters zaaien

Groenbemesters? Wat zijn dat? Mest is toch al 'groen?' Ben je nog niet bekend met dit woord? Geen probleem! Voor de meeste tuiniers is het inderdaad een raar woord. Er zullen meer moestuinders zijn die het kennen, want groenbemesters gebruik je vooral in de moestuin op stukken grond die leeg staan na de laatste oogst. Groenbemesters zijn eenjarige planten die met hun wortels de structuur van je grond verbeteren. Wanneer groenbemesters afsterven of wanneer je ze in het voorjaar door de grond schoffelt, verrijken ze de bodem door er humus en/of stikstof aan toe te voegen. Handig hè! Deze plantaardige bemesters zaai je gemakkelijk en groeien zeer snel. Ook nu nog, zo laat in het (moes)tuinseizoen.

Waarom en waar groenbemesters zaaien?

Zoals je hierboven al las, bestaan er een aantal voordelen voor het houden van groenbemesters. Groenbemesters zijn tevens snelle groeiers die ook onkruid tegengaan. Dat is zowel in de sier- als in de moestuin een prettige eigenschap. Goede onkruidonderdrukkers zijn onder andere gele mosterd en Japanse haver.

Er zijn ook groenbemesters die heel mooie bloemen krijgen, zoals de blauwe lupine, inkarnaatklaver en de Phacelia, ook wel bijenvoer genoemd. 

En die laatste naam verwijst naar nog een belangrijke kwaliteit van sommige groenbemesters: ze bieden bijen en andere nuttige insecten namelijk de broodnodige voeding. Dat geldt voor boekweit, gele mosterd en bladrammenas.

Als je zware kleigrond hebt, maken groenbemesters met hun wortels de grond veel losser zodat je die makkelijker kunt bewerken. De mooie zomerwikke is hiervoor zeer geschikt. 

Sommige soorten zijn (net als Afrikaantjes of Tagetes) effectief tegen schadelijke aaltjes. Dat geldt onder andere voor Japanse haver.

De groenbemesters die vooral stikstof aan de bodem toevoegen, zoals de blauwe lupine, inkarnaatklaver en zomerwikke, zijn vooral geschikt voor plekken waar groenten hebben gestaan die veel stikstof uit de grond hebben gehaald. Dat zijn met name blad- en koolgewassen. 

Kan jouw grond wel wat organische meststoffen gebruiken? Zaai dan winterrogge, raaigras of Japanse haver. Je vindt deze toppers in ons tuincentrum in Wageningen

Wanneer groenbemesters zaaien?

Zoals je ziet, zijn er veel verschillende soorten groenbemesters. Je kunt ze dan ook niet allemaal het hele jaar door zaaien. Hieronder lees je wanneer je welke onkruidonderdrukker zaait:

  • Boekweit is vorstgevoelig, dus zaai je deze groenbemester in het voorjaar, op het laatst medio juni. De plant krijgt witte bloempjes die voedzaam zijn voor bijen. De zaden ervan kun je oogsten om meel van te maken, maar dan moet je er wel heel veel van zaaien.

  • Blauwe lupine zaai je uiterlijk in juli. 

  • Bijenvoer (Phacelia) kun je zaaien van maart tot half augustus. 

  • Gele mosterd, inkarnaatklaver en Japanse haver kun je zaaien van augustus tot en met september. 

  • Zomerwikke zaai je van mei tot half september.

  • Winterrogge zaai je van augustus tot eind oktober.

Kijk op de verpakking van de zaden van groenbemesters in ons tuincentrum in Wageningen voor meer info over waar, wanneer en hoeveel je ervan kunt zaaien. Als je nog vragen hebt over de soorten groenbemesters of het gebruik ervan, verwijzen we je graag naar onze enthousiaste en ervaren groenexperts in het tuincentrum. Zij helpen je graag op weg!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Wageningen heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...

Met mei om de hoek is het tijd om uw aandacht te vestigen op dat uitgestrekte groene tapijt in uw tuin - uw gazon. Een weelderig groen gazon is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een teken van een gezonde tuin. Maar hoe bereikt u dat perfecte gazon? Geen zorgen, tuincentrum de Oude Tol staat klaar met een uitgebreid stappenplan om uw grasmat groener te maken dan die aan de overkant.

...Lees meer...

Net als wij hondenbaasjes hebben onze trouwe viervoeters ook af en toe behoefte aan een snackmoment. Verwen ze met onze heerlijke Voskes hondenkoekjes. Bij tuincentrum de Oude Tol kunt u hondenkoekjes komen scheppen in onze speciale snackbar. In deze kraam, te vinden op onze dierenafdeling, kunt u zelf een emmertje vullen met de lekkerste hondenkoekjes. En geloof ons, de k...

Lees meer...

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Wageningen geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...