• Service en kwaliteit
  • Groot assortiment
  • Aantal m2 = 7.000m2
  • Net even anders
Wij zijn geopend voor afhalen

4 redenen waarom de herfst hét plantseizoen is

4 redenen waarom de herfst hét plantseizoen is

Wanneer u denkt aan tuinieren, en dan specifieker aan het planten van bomen, heesters en ander groen, dan denkt u waarschijnlijk al gauw aan de lente. Het voorjaar en tuinplanten hebben een goed huwelijk en het najaar wordt veelal gezien als een periode van rust: rust voor uw planten, maar ook voor uw groene vingers. Het najaar als tuinseizoen wordt maar al te vaak naar de achtergrond verschoven. Zonde, want het najaar is juist de ideale periode voor de aanplant en andere werkzaamheden in de tuin. We geven u graag 4 redenen die deze stelling bewijzen.

1. De lente begint sneller

Oktober heeft zich tot nu toe van zijn beste kant laten zien. Het is een prachtige nazomermaand en we zijn met z'n allen nog veel buiten te vinden. Daarom is het ook helemaal niet gek om nu nog lekker in de tuin aan de slag te gaan. Als u nu gaat planten, heeft u er straks profijt van. Wortels kunnen goed aarden en u geniet in het vroege voorjaar al van ontluikend groen. U geeft uw groen een groeispurt en dus doet u uzelf en uw planten een groot plezier. Daarnaast bespaart u werk op een later moment.

Blog: maak de tuin herfstproof

 

2. Er is minder water nodig

Planten in de lente betekent dat u uw groen extra moet vertroetelen om het een vliegende start te geven. Dit betekent dat u niet zuinig met water mag zijn, zeker niet wanneer het een droog voorjaar is. Helaas is de afgelopen jaren al veelal gebleken dat onze lentes steeds droger en droger worden. Hierdoor moet u uw jonge plantjes soms wekenlang water geven. In de herfst zijn de nachten langer en vochtiger, wat kostbaar water geven scheelt. De bodem is daarnaast nog warm van de nazomer en daardoor slaan de planten beter aan.

3. Planten zijn klaar voor hun winterslaap

Zolang het nog niet heeft gevroren kan u bomen, struiken, vaste planten en bollen prima in de grond zetten. In de winter zullen ze in een ruststand gaan, hun zogenaamde ‘winterslaap’. Dit geeft uw beplanting, en dan vooral den wortels, de tijd om te ontwikkelen. Zo komen ze in het voorjaar extra sterk terug.

4. Ook leuk voor onze tuindieren

Ook in het najaar, wanneer veel tuinen ‘winterklaar’ worden gemaakt, kan een tuin er mooi uitzien. Er zijn immers genoeg tuinplanten die juist nu op hun allermooist zijn. Denk maar aan bepaalde siergrassen of de wonderschone herfstaster. Een volwassen Hedera heeft in oktober bloemen en dat is voor heel veel insecten een zeer welkome versnapering. Het is voor de tuindiertjes de laatste mogelijkheid om nog even wat energie te verzamelen voordat de koude periode zich weer aandient. 

Leer meer over aanplanten in de herfst bij tuincentrum de Oude Tol

Wilt u meer weten over het hoe en wat van aanplanten in de herfst? We nodigen u uit om een bezoek te brengen aan tuincentrum de Oude Tol in Wageningen. We hebben een fantastisch aanbod tuinplanten en een geweldig team van groenexperts die u er graag alles over vertelt. Ook al zien deze tuinplanten er nu misschien niet op hun best uit, door ze nu een mooie plek in uw tuin te geven, zullen ze u komend voorjaar bedanken met veel groei en bloei. Tot snel bij tuincentrum de Oude Tol!

Contact & openingstijden

 

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 tuintips voor april

Heb je ook lentekriebels? Leef je uit in de tuin, op het balkon en terras en ga aan de slag met onze 15 tips om het komende buitenseizoen volop te kunnen genieten van alles wat groeit en bloeit.

Lees meer...
Kickstart voor je tuin: composteren en mulchen

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in Wageningen geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...
Zo begin je een pluktuin!

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...
Tips voor een lenteproof gazon

Aan het einde van de winter ligt het gazon er vaak nogal treurig bij. Tijd voor een grote voorjaarsbeurt! Je kunt nu – afhankelijk van het weer – ook een lentefris grasveld inzaaien of aanleggen met graszoden. Ons tuincentrum heeft een handig 5-stappenplan voor je.

Lees meer...