• Service en kwaliteit
  • Groot assortiment
  • Aantal m2 = 7.000m2
  • Net even anders
Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

SOS, mijn kamerplant heeft meeldauw!

SOS, mijn kamerplant heeft meeldauw!

U als plantenliefhebber wilt uiteraard dat uw kamerplant een lang en gelukkig leven tegemoet gaat. U geeft genoeg water en heeft ook voor de perfecte standplaats gezorgd. Plant in ’t bakkie, zou u denken. Toch kan het gebeuren dat uw o-zo vrolijke plant opeens een aantal alarmerende verschijnselen laat zien. Vliegjes, bruine randjes of witte schimmel zijn geen goed teken en moeten snel worden aangepakt. Hoe? In dit artikel duiken we in de wereld van meeldauw. We vertellen u hoe uw kamerplant aan deze schimmelpluis komt, maar ook zeker hoe uw groene vriend er weer vanaf komt. Tuincentrum de Oude Tol heeft de tips!

Kamerplanten


 

Kan meeldauw kwaad?

Ziektes en plagen willen uw plantendroom nog wel eens in een kriebelende en sneue nachtmerrie veranderen. Daarom is het belangrijk niet alleen van een afstand van uw groen te genieten, maar er ook regelmatig van dichtbij naar te kijken. Meeldauw is een ziekte die bladeren en stengels van binnen- en buitenplanten bedekt met een soort suikerspin aan witte schimmel. Deze witte schimmel is besmettelijk, wat betekent dat hij zich snel naar andere planten kan verspreiden als hij niet wordt behandeld. Het kan de natuurlijke groei van de plant in de weg zitten, waardoor deze na verloop van tijd geleidelijk verzwakt en verdort – en dat wilt u natuurlijk niet!

Hoe komt meeldauw op uw kamerplant?

Wat ooit een levendige en gezonde plant was, kan door meeldauw veranderen in een zielig hoopje groen dat constant blaadjes laat vallen. Er zijn meestal drie oorzaken te ontdekken:

  1. Te nat
  2. Te weinig licht
  3. Slechte luchtcirculatie

Een te hoge vochtigheid is de belangrijkste oorzaak van meeldauw. De meeste planten houden immers niet van natte voeten. Vochtige omstandigheden met weinig licht dragen bij tot de groei van de schimmel, waardoor kamerplanten het meest vatbaar zijn. Ook het te krap planten, zonder voldoende ruimte voor een goede luchtcirculatie, kan een oorzaak zijn.

Bestrijding

 

Meeldauw bestrijden met hulp van tuincentrum de Oude Tol!

Wat te doen tegen meeldauw?

Voorkomen is altijd beter dan genezen en dus is het belangrijk de volgende tips in het achterhoofd te houden. Houd ten eerste uw handen en gereedschap schoon. Schimmels kunnen gemakkelijk van de ene plant naar de andere worden verhuisd. Het is een goed idee om uw handen te wassen en uw gereedschap te ontsmetten na contact met aangetaste planten. Geef daarnaast uw kamerplanten regelmatig water. Planten worden het meest getroffen door deze schimmelziekte wanneer de wortels uitdrogen en het gebladerte vochtig is. De grond moet echter vochtig, maar nooit nat zijn.

Meeldauw bestrijden

Is het helaas toch raak? Een simpel huis-tuin-en-keuken-trucje kan u helpen. Pak de sproeier en vul deze met een mengsel van 40% melk en 60% water. Besproei vervolgens de aangetaste bladeren. Na een tijdje zal de schimmel verdwijnen en leeft de plant weer op. Vertrouwt u dit middeltje niet zo? In ons tuincentrum vindt u ook bestrijdingsproducten die u sowieso gaan helpen. Denk bijvoorbeeld aan de spray tegen schimmels van Pokon of ECOstyle.

Plantprobleem? Tuincentrum de Oude Tol to the rescue!

In ons tuincentrum in Wageningen kunt u terecht voor een groot assortiment kamerplanten én bestrijdingsmiddelen. Onze medewerkers helpen u uiteraard graag bij het bestrijden van uw plantprobleem. Maak voor de zekerheid een foto als u twijfelt welke ziekte of plaag uw plant te grazen heeft genomen. We geven u het bijpassende advies en een aantal vezorgingstips om een wraakactie van de plaag of ziekte te voorkomen. Kom langs bij tuincentrum de Oude Tol in Wageningen!

Contact & openingstijden

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...

Het is maar nauwelijks lente en nu al de zomer in de bol?! Ja zeker! Ons tuincentrum in Wageningen geeft je de ins en outs over de verzorging van de meest bijzondere zomerbollen.

Lees meer...