Steenbreek

Steenbreek

Operatie Steenbreek voor meer groen in de tuin

Omdat het openbaar groen in de Tarthorst omgevormd wordt, is op woensdagmiddag op 14 juni een speciale actie voor de Tarthorstbewoners die hun tuin willen vergroenen.

Verandering klimaat

Het klimaat verandert. Het weer wordt minder stabiel. Soms gaat het hard regenen en dan is het weer voor langere tijd droog. Heftige regenbuien leiden soms tot wateroverlast doordat het riool overstroomt. In een groene tuin loopt de temperatuur op hete dagen minder hoog op dan in een tuin met veel tegels.

Met meer groen voorkomen we wateroverlast omdat een groene, zachte bodem regenwater opneemt. De tuin wordt met groen regenbestendig, comfortabeler en er komen meer vogels, vlinders en bijen. Daarnaast is bewezen dat ‘groen’ ons goed doet en ontspant.

Actie tuintegel tegen kruidenplantje

Heeft u een tegeltuin en wilt u deze ook graag wat groener inrichten? Dan is dit het moment om de schop uit de schuur te halen! Van 18 mei tot 18 juni kunt u bij de Welkoop en de Oude Tol (beiden in Wageningen) tegen inlevering van een tuintegel een gratis plantje krijgen.

Hierbij geldt een maximum van 10 plantjes per huishouden.

Actie wijk Tarthorst op 14 juni

In de nationale tuinweek wordt op woensdagmiddag 14 juni in de Tarthorst een speciale steenbreek actie georganiseerd. Op die middag wordt het u wel heel makkelijk gemaakt om een stukje van uw tuin te vergroenen! De gemeente zorgt voor een afvalcontainer voor de stenen, wat plantjes om er in te zetten. En helpt waar nodig om de stenen eruit te halen.

Ook is er een hovenier/tuinarchitect aanwezig die je kan adviseren over de keuze van planten. Ga naar www.wageningenwoontduurzaam.nl voor meer informatie en meldt u aan. Heeft u goeie ervaringen met het ont-tegelen van uw tuin? Laat het ons weten op facebook gemeente Wageningen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Gazononderhoud: grasmaaisel laten liggen of niet?

De meeste mensen weten wel dat je er in de zomer op moet letten het opblaasbare kinderzwembadje niet te lang op dezelfde plaats op de grasmat te laten staan, anders zit je straks met een lelijke bruine plek. Maar hoe zit het nu met het maaisel? Kun je dat het best laten liggen of beter opvangen of wegharken?

Lees meer...
De beste geveltuinplanten #2

In een eerder nieuwsbericht besteedden wij aandacht aan geschikte planten voor schaduwrijke en droge (gevel)tuinen. Dit keer aanraders voor een zonnige en droge geveltuin of dito plek in je tuin. Je hoeft met deze exemplaren in de (gevel)tuin geen buren, vrienden of familie in te schakelen als je voor lange tijd op zomervakantie in het buitenland gaat, want ze redden het wel even zonder extra slokje water.

Lees meer...
De beste geveltuinplanten #1

Niet alle bezoekers van ons tuincentrum in beschikken over een grote tuin. Ook stadsbewoners – of misschien wel juist stadsbewoners – willen graag een stukje groen, of dat nu op het balkon of dak is. Veel gemeenten stimuleren tegenwoordig de aanleg van geveltuinen, om een buurt groener en dus aantrekkelijker te maken, de sociale cohesie te vergroten (je maakt al snel een praatje met buren en voorbijgangers als je met je plantjes bij de stoep in de weer bent) en overtollig regenwater op te vangen, wat overstromingen tegengaat.

Lees meer...
Tomaten kweken

Tomaten zijn lekker, gezond en ze zijn ook nog eens leuk om te zien, in je (moes)tuin of op je balkon. Als je onderstaande tips opvolgt, en het weer een beetje meewerkt, heb je straks een rijke oogst van die mooie en smaakvolle rode (of gele, of zelfs blauwe) vruchten.

Lees meer...