• Service en kwaliteit
  • Groot assortiment
  • Aantal m2 = 7.000m2
  • Net even anders
Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Groener dan aan de overkant: een gazon stappenplan

Groener dan aan de overkant: een gazon stappenplan

Met mei om de hoek is het tijd om uw aandacht te vestigen op dat uitgestrekte groene tapijt in uw tuin - uw gazon. Een weelderig groen gazon is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een teken van een gezonde tuin. Maar hoe bereikt u dat perfecte gazon? Geen zorgen, tuincentrum de Oude Tol staat klaar met een uitgebreid stappenplan om uw grasmat groener te maken dan die aan de overkant.

Gazonkalender

Om u op de goede weg te brengen, is het vast goed om te weten wat u wanneer doet:

  • Mei t/m juni: Beluchten, verticuteren, bemesten en zaaien.
  • Juli t/m augustus: Besproeiing op peil houden, onkruidbestrijding en regelmatig maaien.
  • September t/m oktober: Blijf besproeien, maaien en controleer op ziekten en plagen.
  • November t/m april: Verminderde activiteit, maar blijf alert op gazononderhoud, zoals bladruimen en winterbescherming.

Stap 1: Grondanalyse

Een gezond gazon begint bij gezonde grond. Voordat u aan de slag gaat met het verbeteren van uw grasmat, is het essentieel om de bodemcondities te begrijpen. Neem een monster van uw grond en laat deze testen op pH-niveaus en voedingsstoffen bij uw lokale tuincentrum of universiteit. Op basis van de resultaten kunt u gerichter handelen.

Stap 2: Beluchten

Een van de meest verwaarloosde aspecten van gazonverzorging is beluchting. Door het beluchten van uw gazon verbetert u de lucht- en watercirculatie in de bodem, waardoor de wortels van het gras beter kunnen ademen en groeien. Gebruik een beluchter of verticuteermachine om kleine gaatjes in de grond te maken.

Stap 3: Verticuteren

Na het beluchten is het tijd om te verticuteren. Hiermee verwijdert u mos, dood gras en andere organische materialen die zich hebben opgehoopt op het oppervlak van uw gazon. Dit bevordert een gezonde groei en voorkomt verstikking van het gras.

Stap 4: Bemesten

Nu uw gazon klaar is om voedingsstoffen op te nemen, is het tijd om te bemesten. Kies een hoogwaardige meststof die geschikt is voor uw bodemtype en het seizoen. Breng de mest gelijkmatig aan volgens de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen.

Stap 5: Zaaien

Als er kale plekken in uw gazon zijn, is het tijd om te zaaien. Gebruik graszaad dat geschikt is voor uw regio en bodemtype. Zorg ervoor dat de zaden goed contact maken met de bodem en houd ze vochtig totdat ze ontkiemen.

Graszoden bestellen
 

Stap 6: Water

Een regelmatige en diepe besproeiing is essentieel voor een gezond gazon. Geef uw grasmat één tot twee keer per week water, bij voorkeur vroeg in de ochtend om verdamping te minimaliseren. Pas de irrigatie aan op basis van het weer en de behoeften van uw gazon.

Stap 7: Onkruidbestrijding

Houd ongewenste kruiden op afstand door regelmatig te wieden en gebruik te maken van onkruidverdelgers indien nodig. Wees voorzichtig bij het gebruik van chemicaliën en volg altijd de instructies op de verpakking om schade aan uw gazon te voorkomen.

Stap 8: Maaien

Een regelmatig maairegime draagt bij aan een gezond gazon. Stel uw grasmaaier in op de juiste maaihoogte voor uw grasvariëteit en maai niet meer dan een derde van de graslengte in één keer af. Vergeet niet om de maaimessen scherp te houden voor een nette snede.

Stap 9: Onderhoud en controle

Blijf alert op tekenen van ziekte, plagen en andere problemen in uw gazon. Regelmatig onderhoud en controle helpen om potentiële problemen vroegtijdig te detecteren en aan te pakken voordat ze zich verspreiden.

Alles voor uw gazon shop u bij tuincentrum de Oude Tol!

Met dit uitgebreide stappenplan en de bijbehorende gazonkalender bent u goed op weg naar een weelderig groen gazon dat de buren jaloers zal maken. Vergeet niet dat consistentie en toewijding de sleutel zijn tot een gezond en mooi gazon. Voor verdere adviezen en hoogwaardige producten kunt u altijd terecht bij tuincentrum de Oude Tol in Wageningen. We hebben alles rondom gazononderhoud onder ons dak: van meststoffen tot tuingereedschap. Tot snel!

Openingstijden & contact

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Het klimaat is duidelijk van slag. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum in tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...