• Service en kwaliteit
  • Groot assortiment
  • Aantal m2 = 7.000m2
  • Net even anders
Vandaag geopend van 09:00 t/m 17:00

Buxusmot bestrijden: zó doe je dat!

Buxusmot bestrijden: zó doe je dat!

Het is de grootste vijand van Buxus liefhebbers: de buxusmot. De mooie groene volle Buxus kan helemaal kaal worden door enkel een plaag van de buxusmot. Maar, gelukkig is daar iets aan te doen! Vandaag geven we je tips om de buxusmot te bestrijden.

De buxusmot of buxusrups bestrijden?

De buxusmot is eigenlijk niet degene die de schade aanbrengt aan de Buxus, dat is namelijk de larve (de Buxusrups). In een hele korte tijd kan de Buxusrups een groot stuk van de Buxus kaalvreten, omdat de buxusmot maar liefst tot 800 eitjes kan leggen in de tijd die zij leeft. Dat betekent dat de rups zich daarna in grote aantallen kan verspreiden, waardoor het niet de mot zelf is, maar de rups die we moeten bestrijden.

Gaat de Buxus dood door de buxusmot?

Binnen 2 á 3 weken kan de buxusrups jouw hele buxus kaal vreten. De buxus toont dan alsof de hele struik dood is, maar gelukkig is dat vaak niet het geval. Je zou eventueel zelfs al kunnen bemesten zodat er voor het najaar al nieuw blad gevormd kan worden. Hoewel het er dus heel dor uitziet, is de buxus niet dood door een plaag van de buxusrups!  

De buxusrups herkennen: hier kun je op letten

De rups gaat door verschillende fases heen, waarin hij verschillende kleuren en kenmerken heeft. In de beginfase herken je de rups aan de gele kleur. Later wordt hij groener, met bruine en zwarte stippen en strepen. Wat ook snel opvalt zijn de rupsenspinsels op de bladeren van de buxus. 

Buxusmot bestrijden | Tuincentrum De Oude Tol

Zo kun je de buxusmot bestrijden

Heb je de buxusrups zelf al gespot in jouw buxushaag? Het is even een klus, maar het zou dan verstandig zijn om deze er met de hand uit te halen. Vergeet dan ook niet om de poppen te verwijderen. Gooi ze echter niet los in de afvalbak, want daar kunnen ze gemakkelijk weer uitkomen. Het beste is dan om ze in afgesloten zak in de groenbak te doen. Verder kun je gebruik maken van een monitoringsval. Hiermee worden de mannetjes gevangen, waardoor er minder bevruchting plaats zal vinden, waardoor er weer geen eitjes worden verspreid. Zijn er echter al te veel eitjes verspreid op jouw Buxus? Dan kun je ook nog kiezen voor een natuurlijk bestrijdingsmiddel waarmee je de rupsen kunt bestrijden. Na deze aanslag is het wel belangrijk om goed voor de Buxus te zorgen, zodat de weerstand verbetert en er weer veel nieuwe blaadjes aan kunnen groeien! Hiervoor zijn er verschillende mixen verkrijgbaar met de juiste voedingsstoffen. 

Meer advies nodig over de Buxus? Kom langs bij De Oude Tol!

Wil je graag persoonlijk advies over jouw Buxus, of de verschillende middelen bekijken die je kunt inzetten? Je bent van harte welkom bij Tuincentrum De Oude Tol in Wageningen! Je vindt bij ons verschillende goede meststoffen en voedingsstoffen om jouw buxus weer gezond en wel te laten groeien. Uiteraard helpen we je graag, dus stel ons gerust jouw vragen om jouw Buxus weer helemaal gezond te maken! 

Bezoek de webshop

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Koningsdag komt eraan en Nederland kleurt langzaam aan weer helemaal oranje! Zelf als je niet koningsgezind bent is het een fijne, opbeurende kleur, zowel binnen als buiten. Ons tuincentrum in Wageningen geeft (combinatie)tips voor de mooiste oranje snijbloemen, kamer-, tuin- en balkonplanten.

Lees meer...

Alles staat weer in bloei, inclusief het onkruid. Wij geven tips voor het herkennen en verwijderen van onkruid.

Lees meer...

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...