• Service en kwaliteit
  • Groot assortiment
  • Aantal m2 = 7.000m2
  • Net even anders
Wij zijn geopend voor afhalen

Alles over asters

Alles over asters

De dagen worden korter, de luchten donkerder. Wat fijn dat er toch nog planten zijn die ons opfleuren met hun kleurrijke bloemen. Een daarvan is de herfstaster, een dankbare vaste plant die bovendien mooie, sterke snijbloemen oplevert. U heeft er dus zowel buiten als binnen plezier van!


Met dank aan de Nieuwe Wereld
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten asters. Sommige bloeien in het voorjaar of in de zomer, maar de meeste pieken in de herfst. Wel hebben ze allemaal margrietachtige bloemen met een stralend geel hart. De zogeheten herfstasters behoren tot de novae-angliae en de novi-belgii groepen. De naam van de eerste soort verwijst naar de oorspronkelijke vindplaats: de streek New England in Amerika. De Aster novae-angliae heeft sterke, houtachtige en behaarde stengels en kan wel 2 meter hoog worden. Hij woekert niet en heeft ook geen steun nodig.

De naam van de Aster novi-belgii verwijst naar een oude benaming voor New York; ‘het nieuwe België’. Wel zou een Belgische botanicus de plant in 1687 ‘ontdekt’ hebben in de buurt van wat nu New York is. Deze aster blijft iets lager, zo tussen de 75 en 150 centimeter en vraagt soms wat steun. De bloemen van beide astersoorten, die ook graag bezocht worden door vlinders en bijen, kunnen in kleur variëren van paarsblauw tot karmijnrood en van wit tot roze.

Een andere soort is de Aster x frikartii, waarvan de ‘Mönch’, met grote lilakleurige bloemen, een van de populairste is. Deze kan van juli tot eind oktober onafgebroken doorbloeien en wordt zo’n 60  centimeter hoog.

Laatste aanraders: de sluierasters Aster cordifolius en Aster ericoides. Deze krijgen in september en oktober een grote hoeveelheid kleine bloemen en kunnen een meter hoog worden.

Verzorgingstips:

  • Asters houden van vruchtbare, licht vochtige, maar goed water doorlatende grond op een zonnige plek.
  • Top jonge planten als ze circa 15 centimeter hoog zijn, zodat  ze voller en steviger worden.
  • Asters zijn niet wintergroen. Snoei ze na de bloei of in het voorjaar terug tot vlak boven de grond.
  • Na 3 of 4 jaar kunt u asters in het voor- of najaar uit de grond halen en delen om zeker te zijn van weer vele jaren volle bloei.
  • Herfstasters zijn mooi in combinatie met geranium, hemelsleutel (Sedum), monnikenpeper (Vitex), prachtkaars (Gaura), rode zonnehoed (Echinacea), zonnehoed (Rudbeckia), herfstanemonen en siergrassen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Wageningen heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...

Met mei om de hoek is het tijd om uw aandacht te vestigen op dat uitgestrekte groene tapijt in uw tuin - uw gazon. Een weelderig groen gazon is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een teken van een gezonde tuin. Maar hoe bereikt u dat perfecte gazon? Geen zorgen, tuincentrum de Oude Tol staat klaar met een uitgebreid stappenplan om uw grasmat groener te maken dan die aan de overkant.

...Lees meer...

Net als wij hondenbaasjes hebben onze trouwe viervoeters ook af en toe behoefte aan een snackmoment. Verwen ze met onze heerlijke Voskes hondenkoekjes. Bij tuincentrum de Oude Tol kunt u hondenkoekjes komen scheppen in onze speciale snackbar. In deze kraam, te vinden op onze dierenafdeling, kunt u zelf een emmertje vullen met de lekkerste hondenkoekjes. En geloof ons, de k...

Lees meer...