• Service en kwaliteit
 • Groot assortiment
 • Aantal m2 = 7.000m2
 • Net even anders
Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Schimmels

Schimmels, ziekten en ongedierte zijn drie erg ongewenste elementen in jouw tuin die het tuinieren een stuk minder aangenaam maken. Maar niet getreurd: je kunt altijd wat doen tegen deze ziektes. Ben je benieuwd hoe je het beste actie kunt ondernemen? Dan ben je op de juiste pagina beland. 

Zó verwijder je schimmel

Tijdens een natte zomer is het onvermijdelijk: gevoelige en zwakke planten krijgen last van schimmelziekten. De bekendste is meeldauw die de plant bedekt met een laagje wit schimmelpluis. Schimmel is moeilijk te bestrijden en slaat snel op andere tuinplanten over. Ze veroorzaken allerlei ziekteverschijnselen die de groei van de plant belemmeren en soms ten grond richten. Een andere schimmelsoort is roest. Deze is te herkennen aan rode en gele vlekken op de bladeren. Aan de onderkant komen geelbruine, in de herfst naar zwart verkleurende puistjes ter grootte van een speldeknop. Sterroetdauw, ook wel blackspot genoemd, komt vooral op rozen voor, preventief spuiten in maart is aan te bevelen. De valse meeldauw heeft een witgrauw laag schimmelpluis aan de onderzijde van het blad. Aan de bovenkant ontstaan vaak geelgroene vlekken. Aangetaste delen van de planten moeten worden verwijderd. Kom langs in ons tuincentrum in Wageningen voor ons complete assortiment gewasbescherming. Wij geven jou graag advies. 

Het herkennen van schimmel ziekten

Er zijn verschillende soorten schimmels en bacteriën en het stellen van de juiste diagnose is daarom erg belangrijk. Iedere schimmel en ziekte heeft namelijk een eigen behandeling nodig. Je kunt in ons tuincentrum diverse middelen kopen die deze schimmels bestrijden. Heb je er moeite mee om vast te stellen wat er precies aan de hand is? Dan kun je ook een foto meenemen of zelfs een aangetast stuk van de plant. Onze werknemers kunnen je dan direct vertellen waar je mee te maken hebt. Hieronder sommen we de belangrijkste soorten voor je op.

Wat te doen tegen schimmel in huis?

Hierbij kunnen we simpelweg stellen dat het in alle gevallen van schimmel beter is om te voorkomen dan te genezen. Als er eenmaal schimmel in de planten te vinden is, worden ze namelijk erg ziek. De volgende tips tegen schimmel kunnen je al een heel eind op weg helpen!

 • Zie je overhangende blad? Knip deze dan altijd af met het juiste tuingereedschap.
 • Als je jouw planten water geeft, let dan op dat je dit in de avond doet. Het liefst op de basis van een plant en niet op het blad. 
 • Staat de plant in de volle zon? Dan mag je geen water geven of beginnen met sproeien.
 • Het is belangrijk om ''natte voeten'' te voorkomen. De planten gaan dan namelijk rotten en de plant wordt vatbaar voor allerlei ziekten en schimmels.
 • Als laatste tip moet je zorgen voor variatie van planten. Door namelijk verschillende plantensoorten naast elkaar te zetten, is de kans op besmetting kleiner.

Meeldauw schimmel

Je kunt meeldauw zien als een verzamelnaam voor diverse soorten parasiterende schimmels. Deze schimmel is te herkennen aan de vlekken van de bovenkant van het blad. Je ziet dan eerst een poederlaag en vervolgens een witte, donzige laag. Door deze schimmel kan jouw tuinplant volledig slap gaan hangen en verleppen. Dit komt met name voor bij wijnranken.

 • Behandeling van de meeldauw: als eerste moet je de aangetaste bladeren wegknippen. Je kunt in ons tuincentrum verschillende synthetische schimmeldodende middelen kopen.

Valse meeldauw schimmel

Het is de meeldauw maar dan nog nét wat valser. De aantasting en pluisvorming zit bij de valse meeldauw niet aan de bovenkant van het blad, maar vormt zich aan de onderkant. Bovenop het blad vormen gele plekken. 

 • Behandeling van de valse meeldauw: hetzelfde als de meeldauw schimmel. 

Plantenroest schimmel

Een andere bekende schimmelsoort is de plantenroest. Deze schimmel komt voor in veel verschillende varianten. Je kunt deze ziekte gemakkelijk herkennen door de zogeheten 'roestplekken'. Deze vlekken zijn bruin/oranje aan de onderkant van het blad en gelig op de bovenkant. De plantenroest ziekte uit zich meestal aan het begin van het voorjaar en het eind van de zomer. Heb je rozenstruiken in de tuin staan? Pas dan goed op want deze struiken worden het meest besmet. Ook met andere bloemen en fruitsoorten moet je goed oppassen.

 • Behandeling van de plantenroest: gebruik een schimmeldodend middel. Dit middel kan overigens ook worden ingezet tegen voorkoming van plantenroest. 

Toon filters Verberg filters

Filter producten