• Service en kwaliteit
  • Groot assortiment
  • Aantal m2 = 7.000m2
  • Net even anders
Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Waterplanten

De beste tijd om waterplanten te planten is mei - juni. Het aanbod van de planten is dan groot en het water goed op temperatuur. Moeras- en oeverplanten staan vaak langs de rand van de vijver en hebben geen invloed op de waterhuishouding. Daarentegen zijn zuurstofplanten wel belangrijk, zij zuiveren het water en zorgen voor voldoende zuurstof.

Toon filters Verberg filters

Filter producten


Waterplanten kopen voor jouw vijver

Voor een biologisch evenwicht heeft jouw vijver thuis waterplanten nodig. Je kunt bij ons tuincentrum terecht voor veel verschillende soorten waterplanten zoals: zuurstofplanten, drijfplanten, moerasplanten en waterlelies. Wij adviseren altijd een mix van deze verschillende soorten waterplanten, omdat iedere plant zijn eigen functie in de vijver heeft. 

Welke soorten waterplanten zijn er?

Of je nu op zoek bent naar bloeiende, drijvende of zuurstof waterplanten: je gaat het allemaal vinden bij tuincentrum De Oude Tol in Wageningen. Je kunt over het algemeen vier groepen waterplanten verdelen:

  1. Zuurstofplanten
  2. Drijfplanten
  3. Lelie-achtigen
  4. Moerasplanten / oeverplanten

Zuurstofplanten voor een mooie vijver

Zuurstofplanten zijn eigenlijk onmisbaar als je een heldere vijver wilt. In principe produceert elke plant zuurstof, maar het bijzondere aan de zuurstofplant is dat zij hun zuurstof rechtstreeks aan het vijverwater afgeven. Belangrijk om te weten is dat deze zuurstofplanten volledig onder water leven. Populaire waterplanten zijn o.a: waterpest, glanzend fonteinkruid, gedoornd hoornblad, bronmos en aarvederkruid. Een zuurstofplant kan enkel groeien in hard, mineraalrijk water. Wordt het water van de vijver te zacht door bijvoorbeeld regenval? Dan loopt de groei van de zuurstofplanten terug. De waterplanten gaan dan verslijmen en sterven af. Er blijven vervolgens voedingsstoffen in het water achter en de vijver zal snel troebel worden.

Drijfplanten voor de vijver kopen 

Simpelweg gezegd is een drijfplant een waterplant die los op het water drijft en door middel van zwevende worteltjes voedingsstoffen uit het water opneemt. Wil je nu een troebele vijver weer helder krijgen? Dan zijn drijfplanten de ideale oplossing! Deze drijfplanten groeien namelijk ook onder omstandigheden waarin andere waterplanten zoals zuurstofplanten het niet redden (zacht water, zweefalg). Bekende soorten hiervan zijn: kikkerbeet (Hydrocharis morsus-ranae), waternoot (Trapa natans) en kroosvaren (Azolla cristata). Deze drijfplant soorten zijn inheems en winterhard. 

waterlelie kopen in wageningen

Lelie-achtige waterplanten kopen

Ben je op zoek naar mooie en het meest in-het-oog springende planten voor jouw vijver? Dan zijn Lelie achtigen de ideale match. Een van de meest bekende soorten is de waterlelie. Maar ook de gele plomp en de Kaapse Lelie zijn uiterst populair. Belangrijk om te weten: deze waterplanten brengen geen zuurstof in het water en nemen ook geen CO2 uit de vijver op. Je hebt ruime keuze uit de verschillende soorten waterlelies. Denk aan de kleur en grootte van de bloemen, maar ook het formaat van de bladeren verschilt enorm. Ga je een waterlelie uitzoeken? Dan raden wij aan om je altijd te laten adviseren hoe groot een lelie wordt en of deze geschikt is voor de vijver. 

Moerasplanten vind je volop bij De Oude Tol

De moerasplanten vormen de grootste groep planten in een vijver. Je vindt in deze groep waterplanten zowel planten die graag een vochtige standplaats hebben als planten die tientallen centimeters water boven hun wortels verdragen. Moerasplanten worden door veel mensen benut voor randafwerking van een vijver, daarom worden deze waterplanten ook wel oeverplanten genoemd. Populaire moerasplanten zijn: de dotterbloem, penningkruid, gele en paarse lis, kalmoes en watermunt. 

Ook voor vijvervissen, ornamenten en pompen/filters ben je bij ons aan het juiste adres. 

Tuinplanten