• Service en kwaliteit
 • Groot assortiment
 • Aantal m2 = 7.000m2
 • Net even anders
Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Vijveraanleg en onderhoud

Houd met het bepalen van de plaats van de vijver rekening met de ligging: veel zon is funest voor de vijver, extreme algengroei is het gevolg, het water wordt te warm wat gepaard gaat met vissterfte. De voorgevormde vijver is relatief duur maar makkelijk aan te leggen. Wanneer jij kiest voor een vijver van folie dan ben je vrij om te bepalen met welke vorm jij gaat werken. Er zijn diverse breedtes folie leverbaar en door middel van een speciale lijm zijn diverse breedte aan elkaar te lijmen. Voor de afwerking van vijverranden zijn diverse mogelijkheden zoals natuursteen, keitjes, hout of moerasplanten. Houd bij de aanleg van de vijver rekening met electra voor een waterpomp of verlichting. 

 

Toon filters Verberg filters

Filter producten

Vijver aanleggen? Zo doe je dat!

De vijveraanleg is een behoorde tuinklus, maar je krijgt er zeker wat leuks voor terug! En natuurlijk al helemaal als je een bestaande tuin hebt zonder een vijver. Een vijver aanleggen doe je niet zomaar, een mooie vijver creëren kost namelijk wat tijd, maar levert je een leuke hobby op! Ja, wanneer kan je het beste een vijver aanleggen? Wij geven altijd als advies mee om dit rond de maanden april en mei te doen. Met name als je een vijver wilt aanleggen met planten erin. 

vijver aanleggen, vijver maken, aanleg vijver, vijverplanten

Een vijver maken en aanleggen - de stappen

 1. Vijverontwerp - Vooraf is het belangrijk om te bepalen welk type vijver je wilt hebben. Hierop baseer je namelijk welke vissen, waterplanten en andere flora & fauna er in jouw vijver terechtkomen. Hiervanuit ga je aan de slag met een goed ontwerp. Belangrijk bij de plaats van een vijver is dat je rekening houdt met een plek die minimaal zes tot acht uur zon per dag krijgt. Bij een folievijver is het belangrijk dat deze niet te dicht staat bij bomen of struiken.  Kies je voor een strakke vijver? Gebruik dan mooie strakke lijnen.

 2. Graven vijver - Nadat je het ontwerp hebt gemaakt, is het tijd om aan de slag te gaan met de aanleg van een vijver. Belangrijk hierbij is dat je al het materiaal en tuingereedschap in huis hebt. Je kunt de keuze maken om een voorgevormde kunststof bak te gebruiken die je in de grond graaft, maar het is natuurlijk het mooiste om vijverfolie te gebruiken. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat de grond egaal wordt & dat de grond rond de vijver vrij is van wortels van planten en bomen. Je wilt namelijk niet dat ze later door jouw vijverfolie gaan groeien. Daarna geef je duidelijk de contouren van de vijver aan door paaltjes in te grond te slaan en touw tussen deze paaltjes te spannen. Heb je niet gekozen voor een kunststof bak? Dan ga je beginnen met het graven van plateaus. Vervolgens ga je beginnen met het graven van de gehele vijveroppervlakte en werk vervolgens steeds verder naar het midden toe. Een waterpas is hierbij ook geen overbodige luxe! Let bij het graven van je vijver altijd goed op scherpe uitsteeksels en eventuele wortels en haal deze allemaal weg. Laat vervolgens de vijverkuil na het graven niet te lang open en bloot liggen. De rechte randen in je vijver kunnen namelijk makkelijk afbrokkelen, zeker als het gaat regenen. 

 3. Vijverfolie aanbrengen - Voordat jij aan de slag gaat met vijverfolie is het belangrijk dat je een laag van ongeveer 10 cm wit zand aanbrengt. Deze laag dient als een soort extra bescherming en is daarnaast een bed voor het folie. De vijverfolie leg je voorzichtig op de grond en probeer hier ook vervolgens niet op te lopen. Je zorgt voor een strak geheel, want als het water in de vijver wordt gepompt komt het folie door de druk nog strakker te liggen. Laat vervolgens een folierand van ten minste 50 cm zitten. Deze kan later, bij de randafwerking, ingraven worden. Wij geven jou de volgende vuistregel voor aanleggen van vijverfolie: 

  Vijverlengte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 50 cm

  Vijverbreedte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 50 c

 4. Het vullen van de vijver - Het is nu tijd om de vijver te vullen met water. Maar voordat je de kraan openzet, bedek je de hele vijverbodem met substraat. Voeg gelijktijdig een dosis Bacterial toe, waterzuiverende bacteriën die snel een stabiel vijvermilieu creëren. Gebruik daarbij altijd speciale vijveraarde en geen tuinaarde of potgrond. Nu kun je jouw vijver helemaal vullen met water. Je kunt hierbij het beste schoon kraanwater voor gebruiken. Wij adviseren je verder om geen regenwater uit een regenton of dakgoot te halen omdat dit minder geschikt is om de vijver mee te vullen. Dit water is namelijk veel zachter en zuurder en kan bovendien een te hoog gehalte aan voedingsstoffen kan bevatten. Nu is de vijver technisch klaar voor gebruik, laat jouw vijver nu ongeveer een week ''zetten''. Wegens de druk van het water zal namelijk het folie nog iets verplaatsen. Vervolgens kun je beginnen met het netjes afwerken van de vijver en het plaatsen van de waterplanten (indien het voorjaar is). 

Vijveronderhoud

Nu kun je aan de slag gaan met vijververlichting, vijverplanten, vissen en vijverfilters. Dus woon jij nabij Bennekom, Achterberg, Renkum, Wageningen of Randwijk? Kom dan ons vijver aanbod ontdekken in het gezellige tuincentrum. Ook voor tuinmeubelen, bestrijdingsmiddelen, tuinplanten, graszoden en alles voor je gazon vind je in ons tuincentrum.